Gevolgen van schadeclaim voor premie autoverzekering

De premie voor een autoverzekeringwordt door iedere verzekeraar op een andere manier bepaald. Belangrijk is om niet alleen te kijken naar de premie op het moment van afsluiten, maar ook naar de premie in de toekomst. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je premie bij een schade?

De bonus-malusladder die gebruikt wordt verschilt per verzekeraar. Met een lage premie beginnen klinkt goed. Maar als de korting vervolgens heel langzaam groeit en er bij schade direct een grote terugval is, hoeft het helemaal niet voordelig te zijn op de langere termijn.

Een andere goede vraag is of er bonusbescherming is. Als je op de maximale korting zit door lang schadevrij rijden, dan hebben veel verzekeraars de regeling dat je bij een eerste schade toch de maximale korting houdt. U valt dan terug naar de laagste trede met de maximale premiekorting.

De laatste jaren is de No-claim beschermer weer helemaal terug. Het is een aanvullende dekking op de autoverzekering, waardoor je één schade per jaar kunt claimen zonder terug te vallen op de bonus-malus ladder. Dat kan erg prettig zijn, met name wanneer je weinig schadevrije jaren hebt. Wat wel goed is om hierbij te weten is dat de No-claim beschermer wel je positie op de ladder in stand houdt, maar je schadevrije jaren worden er wel door beinvloed. Dus denk niet dat je een jaar later gunstig van verzekeraar kunt wisselen want dat valt dan enorm tegen. Je wordt er nogal door gebonden aan de verzekeraar maar aan de andere kant: anders was je premie bi deze verzekeraar ook flink gestegen door de schade.

Lees ook:Verzekeraars hanteren trucjes met de autoverzekering
Lees ook:Auto beschadigd tijdens het uitlenen! Wie betaalt de schade?
Lees ook:Jaar lang geen autoverzekering kost veel geld
Lees ook:Aanpak bonusbeschermer Ditzo en Ineas
Lees ook:Autoverzekering – kritische klanten betalen minder

0 reacties op “Gevolgen van schadeclaim voor premie autoverzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.