Jaar lang geen autoverzekering kost veel geld

Het hebben van schadevrije jaren is van groot belang voor de autopolis. Volgens Independer kan het een consument duizenden euro’s kosten om één jaar of langer geen autopolis op naam te hebben.

Het hebben van schadevrije jaren is cruciaal voor deze verzekering. Meer dan 50.000 autobezitters betalen gezamenlijk miljoenen euro’s teveel voor de autopolis. Dit komt doordat schadevrije jaren vervallen bij het tijdelijk niet bezitten van een auto. De opgebouwde schadevrije jaren zijn na beëindiging van de polis namelijk maar beperkt geldig.

Hoe lang ze geldig blijven verschilt per verzekeraar. Bij twee derde van de verzekeraars tellen schadevrije jaren al niet meer mee als de jaren betrekking hebben op een beëindigde polis die al langer dan één jaar geleden geroyeerd is. Als er vervolgens na dit jaar opnieuw een autopolis wordt afgesloten, zijn de opgebouwde schadevrije jaren niet meer geldig. Hierdoor kan de nieuwe premie tot drie keer zo hoog uitvallen.

Independer roept verzekeraars op om anders om te gaan met schadevrije jaren. Het is ook bijna niet uit te leggen dat consumenten op deze manier gestraft worden als ze niet exact aan de regeltjes en de verwachtingen van de verzekeraar voldoen.

Om het systeem met de schadevrije jaren eerlijker en transparanter te maken, heeft Independer vier eisen opgesteld voor verzekeraars:

1 – Het opbouwen van schadevrije jaren moet net zo snel gaan als het afbouwen. Op dit moment kunt u één schadevrij jaar opbouwen per jaar, maar bij één schade verliest u meerdere schadevrije jaren;

2 – De verzekeraars moeten het aantal schadevrije jaren na opzegging registeren binnen 48 uur. In de praktijk kan het nu wel weken duren;

3 – Na één schade niet onredelijk ver terugvallen. Verzekeraars straffen automobilisten die tientallen schadevrije jaren hebben opgebouwd nu wel extreem af bij één schade. Ongeacht het werkelijke aantal opgebouwde jaren vallen ze bij één geclaimde schade terug naar tien schadevrije jaren;

4 – Verzekeraars moeten gelijke kortingspercentages hanteren. De percentages zeggen namelijk niets over de uiteindelijke premie die moet worden voldaan. Eenheid schept duidelijkheid.

Hoe verzekeraars met schadevrije jaren om gaan is geen lijn op te trekken. Door hier afspraken over te maken moet het systeem eerlijker worden.

Lees ook:Geld besparen: autoverzekering tijdelijk stoppen
Lees ook:Een aantal verzekeraars passen beleid schadevrije jaren aan
Lees ook:Jongeren zijn weer duurder uit met de autoverzekering
Lees ook:Jongeren betalen de hoofdprijs voor een autoverzekering
Lees ook:Aanpak bonusbeschermer Ditzo en Ineas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.