Spaarrente veel te hoog?

Floris Deckers, bestuursvoorzitter van Van Lanschot, is boos. Niet zo zeer omdat hij verliescijfers moest presenteren gisteren, maar omdat de spaarrente in Nederland veel te hoog is. Van Lanschot moet daarin mee om de klanten een beetje te kunnen behouden, maar het is niet verantwoord voor de resultaten. De rente in ons omringende landen ligt één tot anderhalf procent lager, en zo zou het hier ook moeten zijn – stelt hij. Dat is vanuit de redenering van een bankman natuurlijk goed te begrijpen.

Wij als consumenten balen er al van dat de spaarrente de laatste tijd zo hard gedaald is. De rente van meer dan 5% op ons spaargeld, dat is nog niet eens zo lang geleden. En nu mogen we blij zijn met 3,5%, zoals we die zonder nadere voorwaarden krijgen bij MoneYou. Of met 3,75% met ASN Ideaalsparen, waarbij we  minimaal € 50 per maand moeten inleggen – maar het geld is wel vrij opneembaar. In één keer je hele saldo overboeken kan niet, al geldt nog steeds de actie dat je €10.000 extra per persoon mag storten. Als we kiezen voor meer beperkingen kan het oplopen tot 4,75% met AEGON Eigen Stijl Sparen.

De voorspelling van Deckers is dat de rente aan het eind van het jaar nog wel een procent of meer lager zal liggen. Overweeg je daarom om je geld vast te zetten op een deposito? Had je dan eigenlijk allang gedaan moeten hebben, maar goed. Op depositogebied doet AEGON redelijk haar best, al gaat het daarbij vooral om de lange termijn. Voor een rente van meer dan 4% moet je het maar liefst 10 jaar vastzetten (4,3%). Zou ik niet snel doen… de opnamekosten zijn er bijzonder hoog. Kun je het beter voor twee jaar vastzetten bij AT Bank tegen 4,25%.

Nou goed, dat zijn zomaar even wat voorbeelden. Je kunt natuurlijk ook zelf een -altijd actuele- vergelijking van je spaarmogelijkheden maken bij Independer.

Lees ook:Zit ik opeens bij Van Lanschot…
Lees ook:Spaarrente vastzetten?
Lees ook:Hoogste spaarrente weer omlaag
Lees ook:Spaarrente MoneYou en Aegon Bank omlaag
Lees ook:Nieuwe depositorentes Credit Europe

3 reacties op “Spaarrente veel te hoog?

  1. Luuk

    Een jaar geleden wilden de banken het geld bijna bij je thuis komen ophalen en betaalden ze een behoorlijk hoge rente. Nu de meeste banken door ons belasting geld op de been zijn gehouden zijn ze ons opeens niet meer nodig en klagen ze dat ze te veel rente moeten betalen. Dat, terwijl de rente die ze vragen voor hypotheken en PL en doorlopende leningen nog steeds belachelijk hoog zijn. Waar ik me echter nog het meest aan stoor is het feit dat de banken (in Amerika zeker, maar wat gaan ze hier doen?)nog steeds absurd hoge bonussen uitkeren. Blijkbaar zijn ze met het klagen ook het graaien nog niet verleerd!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eric van Loon

    Bank wil lage spaarrente en hoge winst. Goed voor de aandelenkoers en dús goed voor de(reeds gevulde)zakken van de bankdirecteur.
    Klant wil hoge spaarrente om zijn eigen zakken (goed) mee te vullen.
    Stop toch met al dat geneuzel over de rentes.
    Ik, heb jaren geleden al, heel bewust gekozen voor de ASN Bank. Krijg je gewoon “dubbel rendement” op je spaargeld! Ja, ja, DUBBEL!!
    Ik ontvang rente (en vul dus mijn zakken) maar… ik weet óók wat de ASN Bank doet met mijn geld. Welke bank (naast de ASN en Triodos) durft en doet dat ook? De ASN Bank steekt mijn spaargeld in duurzame projecten (zoals solar coocking in Africa en windmolens op zee). Goed voor mens en klimaat en juist daar profiteren wij allemaal uiteindelijk het meest van.

      /   Beantwoorden  / 
  3. jansen

    Deze meneer moet dan ook heel eerlijk zijn en gaan zeuren over de hoge rentes die hij ontvangt op leningen en hypotheken. Deze zijn nog steeds veel te hoog in verhouding tot de rente die DNB rekent aan de banken

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.