Zit ik opeens bij Van Lanschot…

Wie had dat gedacht zeg, ik als klant bij Van Lanschot… Nee, ik heb niet aan tafel gezeten met een vermogensbeheerder van deze sjieke bank, dat soort bedragen bezit ik niet. Maar ik heb wel ooit een koopsompolisje afgesloten bij Robein Leven. En de aandelen van deze lieve levensverzekeraar uit Den Haag zijn nu in handen van Van Lanschot. Niet omdat Van Lanschot dat nou zo graag wilde – de aandelen waren onderpand voor een krediet waarmee betalingsproblemen ontstonden. Zo heeft Van Lanschot opeens een verzekeraar in huis, waar ze eigenlijk zo snel mogelijk weer vanaf willen. Maar dan moeten ze dus wel even een koper vinden.

Het schijnt allemaal veroorzaakt te zijn door ingrijpen van De Nederlandsche Bank bij Robein. Het eigen vermogen van Robein was ernstig verzwakt door de beursellende, en dat mag niet van DNB. Terecht, een verzekeraar moet natuurlijk wel aan haar verplichtingen kunnen voldoen en daar is nu eenmaal geld voor nodig. Dus ging Robein op zoek naar extra middelen en sloot daarvoor (onder andere) een krediet af bij Van Lanschot. Met de aandelen in het bedrijf als zekerheid dus.

Nu even terug naar mijn koopsompolisje. Niet dat die nog zoveel waard is bij de huidige beurskoersen, maar ach – ik ga er gewoon maar vanuit dat die wel weer een keer opkrabbelen. Maar moet ik me zorgen maken over een eventueel faillissement? Het is niet alsof Van Lanschot er zelf rooskleurig voor staat met een verlies van tientallen miljoenen in het eerste halfjaar van 2009.

Lees ook:Op Bindex geef je zelf beleggingsadvies
Lees ook:Claim van half miljoen bij Rabobank voor foute hypotheken
Lees ook:Geldbedrijf centraal: Postkrediet
Lees ook:Moet je nu aandelen gaan kopen?
Lees ook:Spaarrente veel te hoog?

3 reacties op “Zit ik opeens bij Van Lanschot…

  1. Luuk

    Voor zover ik weet vallen lijfrentepolissen niet onder de depositoregeling. Geen idee wat er dus gebeurt bij een failisement!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Wist ik hoor Patrick! Levensverzekeringen vallen niet onder de depositogarantieregeling en dus mijn lijfrentepolisje ook niet. Afkopen van die polis zal op het moment niet bepaald wat opleveren en geeft bovendien fiscale problemen… wat zou jij doen?

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.