Miljoenen euro’s verklikt

Fraude met uitkeringen gebeurt helaas. Maar uit de cijfers van de SVB blijkt dat steeds meer eerlijke Nederlanders zich daaraan storen. Ondanks een kleiner aantal controles is er toch in 2007 een half miljoen euro meer aan uitkeringsfraude ontdekt (in totaal ruim 8 miljoen euro) dan in 2006. Er zijn 700 meldingen bij het SVB binnengekomen van burgers die fraude vermoedden. En dat zónder kliklijn.

Er is geen kliklijn bij de SVB. Het gaat hier dus om 700 spontane meldingen, mensen die actief contact hebben gezocht met de SVB. De grootste fraudebron? Niet de AOW, niet de Kinderbijslag maar de ANW. Tenminste… de grootste ontdekte fraudebron. 4,1 miljoen euro van de ontdekte fraude zat in uitkeringen van de Algemene Nabestaanden Wet.

Nu is de ANW wel erg afgekalfd ten opzichte van de oude AWW. Veel minder mensen hebben er recht op en je raakt het recht ook sneller weer kwijt. Misschien vinden mensen het daarom gerechtvaardigd om met deze uitkering te frauderen.

In mijn ogen onterecht: sociale uitkeringen zijn bestemd voor wie het echt nodig heeft. En als een weduwe/weduwnaar inmiddels samenwoont met een nieuwe partner hebben ze de uitkering doorgaans niet meer echt nodig.

Lees ook:Steeds minder uitkeringen
Lees ook:Meer uitkeringen in verband met arbeidongeschiktheid
Lees ook:Bijstandstrekkers hebben 1,3 miljard terug te betalen
Lees ook:Boerka of kinderporno: geen WW uitkering
Lees ook:Mensen met een uitkering strenger controleren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.