Meer uitkeringen in verband met arbeidongeschiktheid

pigVoor het eerst in zeven jaren is het aantal uitkeringen door arbeidsongeschiktheid gestegen. Het laatste kwartaal van 2009 werden er meer uitkeringen toegekend dan beëindigd.

Sinds eind 2009 worden er 834.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt . Tot 2004 werden dergelijke uitkeringen verstrekt op basis van de WAO. Sinds 2004 blijven de bestaande uitkeringsgerechtigden volgens de WAO recht houden op deze uitkering, maar nieuwe uitkeringen op basis van deze wet komen er niet meer bij. Ditzelfde geldt ook voor de WAZ (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen). Jaarlijks daalt het aantal gerechtigden voor deze regelingen met ruim 3.000 per maand.

Nieuwe arbeidsongeschiktheidsuitkeringen
Nederlanders die nu recht hebben op en arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen dit tegenwoordig op grond van de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). De WIA en de Wajong zorgen voor een toename van het aantal gerechtigden. In het laatste kwartaal van 2009 was de toestroom maar liefst gemiddeld 3.600 per maand. De komende jaren zal het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen waarschijnlijk weer gaan dalen. Dit wordt veroorzaakt door een grote groep WAO-ers die 60 jaar of ouder zijn. Zodra zij de 65 jarige leeftijd hebben bereikt, verlaten zij de WAO en krijgen recht op een uitkering uit de AOW.

Lees ook:Aantal bijstandsuitkeringen stabiel gebleven
Lees ook:Steeds minder uitkeringen
Lees ook:Meer uitkeringsgerechtigden
Lees ook:Miljoenen euro’s verklikt
Lees ook:Werken niet altijd aantrekkelijk voor gerechtigde op een WW-uitkering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.