Stichting Bankrente Terug gaat voor “gestolen rente”

Er is weer een Stichting bij om financiële instellingen aan te klagen. Na de Stichting Woekerpolis Claim en de Stichting Verliespolis - beide met als speerpunt de kosten van beleggingsverzekeringen - is er nu de Stichting Bankrente Terug. Opgericht door Edward Bastiani en helemaal gericht op het renteverlies dat mensen leiden door het aanhouden van valuteringsdagen.

Ik vind het nogal ver gaan. Op de site van de Stichting Bankrente Terug wordt gedaan alsof valutering een nieuw fenomeen is, “Jongste manier om geld te verdienen door de banken…”. Dit is onzin: valutering bestaat al sinds jaar en dag, en wordt door de banken gezien als een manier om de hoge kosten van het betalingsverkeer te compenseren. Mijn gevoel bij deze stichting is dat er niets uit gaat komen. Immers de banken hebben ongetwijfeld ergens vastgelegd dat ze dit doen. Als ze zich aan die regels houden doen ze niets illegaals, en zal een rechtszaak waarschijnlijk weinig opleveren.

Op zich ben ik het er wél mee eens dat dit systeem nogal stiekem is en lastig te begrijpen voor de gemiddelde consument. Helemaal in combinatie met de achterlijk hoge debetrente die je moet betalen bij een roodstand op je betaalrekening. Het zou beter zijn als de kosten van het betalingsverkeer helderder waren en daardoor ook eerlijker verrekend kunnen worden. Maar ja, toen banken kwamen met kosten per betaling stond ook heel Nederland op z’n kop. Wij Nederlanders willen geen kosten betalen, de bedrijven moeten hun kosten wel goedmaken, dus gaan ze die verwerken in hun producten op een zodanige manier dat de klant ze niet gemakkelijk kan zien.

Overigens schijnt het systeem van valutering volgend jaar toch te verdwijnen in verband met Europese regelgeving. Ik ben benieuwd wat er dan gaat gebeuren om de kosten van het betalingsverkeer te compenseren, want dit is – zeker voor particulieren – echt niet kostendekkend (ook niet met de “diefstal” van valutering).

Lees ook:ABN AMRO aangeklaagd voor valutering
Lees ook:In Kassa : oneerlijke banken?
Lees ook:Losse betaalrekening ABN AMRO gaat geld kosten
Lees ook:Spaargeld ontvoerd
Lees ook:Rabobank is tegen compenseren woekerpolis

3 reacties op “Stichting Bankrente Terug gaat voor “gestolen rente”

  1. Patrick

    Dit is schering en inslag bij banken, er is er geen een die het niet doet. Alleen de Postbank is daar open over, alhoewel.. Ook niet meer. Het begrip gaat verdwijnen bij SEPA (singel european payment area)maar de kosten voor het betalingsverkeer zullen verdrievoudigen in Nederland. Nederland is het land met het meest efficiente betalingsverkeer, mede doordat banken door valuteringsdagen de kosten voor de particulier kunnen verlagen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. LL

    Inderdaad is dit schering en inslag bij banken en ik vind dit niet zo’n groot probleem als dit betekent dat we niets hoeven te betalen voor transacties. Zeker zoals bij ABNAMRO waarbij transacties tussen je eigen rekening wel met zelfde dag verwerkt worden.
    Je opmerking dat het begrip gaat verdwijnen en de kosten zullen verdrievoudigen begrijp ik niet helemaal.
    Met SEPA moeten de kosten voor buitenlandse betalingen gelijk zijn aan die van binnenlandse betalingen, waarbij deze betalingen dan aan redelijk stricte richtlijnen moeten voldoen. Dat eea gaat veranderen is duidelijk maar er worden ook zeer veel maatregelen genomen om tot nog efficientere verwerkingsmethoden te komen. NL staat tot nu toe nog steeds vooraan in efficientie en kostennivo.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Patrick

    Wanneer de banken de kosten voor het betalingsverkeer niet meer kunnen ‘verrekenen’ met de rente die zij verdienen met valuteringsdagen zullen de banken de kosten door gaan berekenen aan de klant. SEPA zegt dat de kosten voor betalingsverkeer moeten worden verrekend met opbrengsten in het betalingsverkeer. Aangezien geen enkele Nederlandse bank winst maakt op het betalingsverkeer denk ik dat de kosten voor de consument ongeveer 3 tot 4x zo hoog zal zijn dan nu het geval is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.