Spaargeld ontvoerd

Een tijd geleden schreef ik eens over een voorwaardenwijziging bij de deposito‘s van DSB Bank. Het effect van die wijziging is dat mensen die hun spaargeld hadden vastgezet op een deposito minimaal een week voor het verlopen daarvan schriftelijk moeten aangeven dat ze het wilden beëindigen, anders wordt het automatisch met dezelfde periode verlengd. Mensen ondervinden ook in de praktijk dat het werkelijk zo werkt: als je een paar dagen van tevoren contact zoekt is er niets meer aan te veranderen. Hoe zit dat eigenlijk bij andere banken?

Alle banken bieden immers een deposito’s aan voor je spaargeld. Die zijn op het moment ook behoorlijk populair – aangezien het onvermijdelijk lijkt dat de spaarrente verder zal gaan dalen. De wijze waarop met de klant wordt omgegaan bij het aflopen van het deposito schijnt nogal te verschillen. De ene bank stuurt een brief waarin gevraagd wordt wat men met het geld wil doen. Bij uitblijven van een reactie boekt de ene bank het geld naar de tegenrekening, de andere verlengt het met dezelfde termijn. Bij MoneYou kun je bij het aangaan van het deposito aangeven wat je aan het eind wilt. Soms krijg je na een automatische verlenging nog even de tijd om dat terug te draaien.

Het is behoorlijk belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regeltjes rondom het deposito dat je afsluit. Het zou immers nogal zuur zijn als het deposito na 2 jaar automatisch verlengd wordt met nog eens 2 jaar, terwijl je het geld na die eerste twee jaar ergens voor nodig hebt. Opnemen van een deposito is tenslotte alleen mogelijk tegen erg hoge kosten.

Mocht de bank van jouw keuze een automatische verlenging kennen zonder kennisgeving vooraf: neem dan het zekere voor het onzekere. Stuur met de getekende overeenkomst direct een opzegbrief mee en bewaar een kopie. Kun je aan het eind van de looptijd niet voor nare verrassingen komen te staan. Dat je spaargeld in feite ontvoerd is door de bank.

Lees ook:Wil DSB spaargeld niet vasthouden?
Lees ook:Spaargeld wegzetten in een deposito
Lees ook:Invloed op de hoogte van de spaarrente bij LeasePlan Bank
Lees ook:Spaargeld voor langere tijd vastgezet
Lees ook:Ook deposito’s zijn niet meer lonend

3 reacties op “Spaargeld ontvoerd

 1. Fred Wijma

  Dat sneaky gedoe van DSB klopt natuurlijk niet. Aan de andere kant: cliënten hebben ook een eigen verantwoordelijkheid, zeker als ze te maken hebben met banken die op dit punt een twijfelachtige reputatie hebben.

  Bij de AK-bank worden aan het eind van de periode het spaarbedrag + de rente automatisch overgemaakt op de spaarrenterekening. Wil je daarna weer een depositorekening, dan moet je dus zelf initiatief nemen. Bij Credit Europe wordt na afloop van de periode zonder actie van de cliënt het deposito automatisch verlengd tegen het dan geldende percentage. Maar ….. men heeft dan nog wel 10 dagen de tijd om anders te besluiten. Kortom: zelf vinger aan de pols houden dus!

    /   Beantwoorden  / 
 2. heraldus

  als je zo verstandig ben geweest om een deposito af te sluiten in de goede spaartijd, kan je je ook wel even 5 minuten verdiepen in voorwaarde. En als je dat niet gedaan hebt dat had je het geld waarschijnlijk niet, op korte termijn, nodig.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.