Banksparen gaat door

Banksparen kan per 1 januariNieuws is dit niet meer, dat krijg je als je een weekje op vakantie gaat. Toch wil ik het wel weer onder de aandacht brengen: het wetsvoorstel voor banksparen is goedgekeurd door de Eerste Kamer, per 1 januari 2008 kan hiervan gebruik gemaakt gaan worden. Nu is het wachten nog op de concrete producten van banken en verzekeraars op dit gebied.

Ik ben heel benieuwd of de bankspaarproducten nu daadwerkelijk zoveel voordeliger gaan uitpakken dan de verzekeringstegenhangers. Het zal erg van de persoonlijke situatie en wensen afhangen wat er beter is. Dat maakt dat het sowieso een vooruitgang is dat de mogelijkheid er straks is om te sparen voor het aflossen van een hypotheek of aanvulling op het pensioen zonder verzekeringselement. Meer keuzemogelijkheden is altijd goed.

Je kunt je wel afvragen hoe groot de invloed van de financieel adviseurs zal zijn in het succes van bankspaarproducten. Veel consumenten hebben niet de kennis, zin en/of interesse om zelf hun keuzes te maken op financieel gebied. Zij laten zich adviseren en dat is prima – in de hoop dat ze een adviseur treffen die echt in hun belang handelt. Want het ontbreken van het verzekeringselement in bankspaarproducten zal vast inhouden dat de beloning voor adviseurs ook een stuk lager is dan bij de huidige verzekeringsoplossingen voor hypotheek en pensioenen. Daarmee ontstaat weer de vraag of veel van die adviseurs ervoor zullen kiezen om toch vooral maar de verzekeringsoplossingen te adviseren. Of zich niet zo sterk te verdiepen in de bankspaaroplossingen. En waar je niet veel van weet zul je niet snel adviseren.

Een leuk artikel met voor- en nadelen en aandachtspunten rondom banksparen zag ik op Z24. Waarin ook de vraag gesteld wordt of je er soms niet voor moet kiezen voor het behoud van vrijheid en flexibiliteit gewoon níet te gaan voor de fiscaal gefacilieerde regelingen.

Lees ook:Banksparen dode mus?
Lees ook:Banksparen als alternatief voor sparen in verzekering
Lees ook:Financial Life Planning – de oplossing?
Lees ook:Verdiensten van adviseurs
Lees ook:AFAB bewezen provisiejager

Eén reactie op “Banksparen gaat door

  1. Nico Kamphuis

    Het is inderdaad wachten op produkten van verzekeraars. Die gaan komen.

    Overigens is het zeker zo voor de belastingaftrek men op 1 januari 2008 nog niet hoeft te gaan banksparen. Inprincipe kan men die beslissing nog minimaal een klein jaar uit stellen. Dan zal er meer inzicht zijn in de spaar produkten en hun kwaliteit.

    Overigens verwacht ik dat een goede belastingadviseur nu meer voor klanten kan doen dan een met een lijfrente.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.