Verdiensten van adviseurs

questionmarkDe problemen bij DSB Bank zijn verergerd doordat in het nieuws kwam dat ze op sommige koopsommen tot wel 80 procent verdienden. Hoeveel verdienen de adviseurs eigenlijk voor hun bemiddeling?

Vanaf de jaren negentig zijn de verdiensten van de bemiddelaars vrij gegeven. De verzekeraars en de adviseurs moeten zelf afspraken maken over de verdiensten per gesloten verzekering. Tegenwoordig is het wel verplicht bij het adviseren van ingewikkelde financiële producten om op te geven hoeveel de adviseur er aan verdient. Onder deze benaming vallen onder andere de hypotheken en bepaalde levensverzekeringen.

Hoeveel provisie ontvangen ze voor hun advies?
Volgens een artikel in de Telegraaf van Arjan Bosman verdienen ze voor een aflossingsvrije hypotheek tussen de 0,5% en 1,56%. Voor het afsluiten van een spaarhypotheek kunnen ze maximaal 3,75% verdienen. Uitgaande van een hypotheek van €250.000 kunnen ze dus tot €9.375 verdienen. Met andere woorden elke maand één hypotheek sluiten en de inkomsten voor de maand zijn binnen. Voor schadeverzekeringen lopen de provisies op tot ongeveer 25% van de jaarpremie. Dit zijn over het algemeen provisies over premies tot ongeveer maximaal €1.000.

Verschillen in provisie
Door grote verschillen in provisies per verzekeraar, kunnen adviseurs in de positie komen dat ze twee verschillende verzekeringen kunnen adviseren waarbij ze bij de ene verzekeraar een veel hogere provisie kunnen ontvangen. Zal de tussenpersoon gaan kiezen voor het beste product voor de klant of gaat hij gewoon voor de hoogste provisie?

Lees ook:AFM pleit voor een vergelijkingssite voor verzekeringen
Lees ook:AFAB bewezen provisiejager
Lees ook:Toezicht op financieel adviseurs
Lees ook:Financial Life Planning – de oplossing?
Lees ook:Einde aan provisies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.