Einde aan provisies

spaarvarken2Volgens het Financieele Dagblad heeft Minster Jan Kees de Jager deze week een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer om provisies voor financieel adviseurs te verbieden.

In het verleden konden bemiddelaars in verzekeringen en hypotheken grote bedragen aan provisies opstrijken voor hun bemiddeling bij het afsluiten van de financiële producten. De afgelopen jaren is de hoogte van de provisies al terug gebracht, maar Minister De Jager wil dus nog meer maatregelen nemen.

De consument moet een eerlijk advies krijgen van de adviseur die hij inschakelt. In het verleden werd de “onafhankelijke” adviseur te vaak in de verleiding gebracht om polissen en hypotheken onder te brengen bij de verzekeraars of banken die de hoogste provisies gaven. Een aantal instellingen hebben in het verleden zeer slechte adviezen gegeven, waar ze ontzettend veel geld voor hebben ontvangen.

Adviseur betalen per uur
Indien provisie werkelijk verboden gaat worden, moeten de consumenten gaan betalen voor een advies. Dit zal bij de meeste consumenten slecht gaan vallen. Dit kan anders zijn als de consument ook daadwerkelijk financieel beter uit is. Waarschijnlijk kiest de consument er vaker voor om zich rechtstreeks tot een verzekeraar te wenden.

Het zal moeilijk wennen worden voor de consument. Eerst kregen ze zeer vaak ongevraagd advies, en nu moeten ze voor advies gaan betalen.

Lees ook:Financieel rijbewijs verplicht
Lees ook:Klant beter uit door provisieverbod?
Lees ook:Toezicht op financieel adviseurs
Lees ook:Verdiensten van adviseurs
Lees ook:Hypotheekshop gaat naar betaald advies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.