Postbank gebruikt spaargelden als melkkoe

Het is toch eigenlijk te idioot voor woorden. Heb je je spaargeld bij de Postbank staan, al jaren op dezelfde Plusrekening. Kom je tot de ontdekking dat jouw spaargeld op die rekening nog maar 0,5% (!!) rente oplevert. Of je dacht slim te zijn en hebt het een paar jaar geleden op een Internetspaarrekening gezet. Hele mooie rentetarieven golden er bij introductie. En nu? Nog 2,5% – terwijl Internetsparen elders zomaar boven de 4% oplevert.

Iedere krant schrijft erover vandaag, dus ik kan natuurlijk niet achterblijven. Een korte regel in het artikel van De Volkskrant meldt dat meerdere banken erg lage rentes vergoeden. En dat herken ik. Toen ik in een grijs verleden bij VSB Bank werkte, was er ook een oud assortiment aan spaarrekeningen dat zo’n idioot lage rente vergoedde. Waar we dat tegenkwamen wees ik onze klanten daar ook wel op. Maar ja, daarvoor moest je wel contact hebben met een klant.

En persoonlijk contact met onze huisbank, dat hebben we tegenwoordig bijna niet. Waardoor er geen personen zijn die ons wijzen op dit soort nadelen. Als ze dat al doen, want als dat op grote schaal zou gebeuren is dat natuurlijk nadelig voor het resultaat van de bank. Postbank heeft met deze lage-rente-strategie € 140 miljoen verdiend vorig jaar.

Ik kan wel raden wat banken aan reactie geven als je ze erom vraagt. Ze doen foldertjes bij hun afschriftjes met daarin de nieuwste producten. Dan moet de klant daar maar op letten, eigen verantwoordelijkheid.

Dat is natuurlijk ook zo, het rendement op je spaargeld is je eigen verantwoordelijkheid. We mogen er niet (meer) vanuit gaan dat onze huisbank altijd goed is voor al onze geldzaken. We moeten zelf goed kijken wat we hebben, wat we krijgen en of dat elders beter kan.

Tenzij het je niet interesseert natuurlijk. Want ik heb in diezelfde VSB tijd ook wel klanten aan de telefoon gehad die ik belde, omdat er meer dan een ton op hun betaalrekening stond. Renteloos. Maakte ze niets uit….

Zie ook:
-
Vraag: rentetarieven op internetspaarrekeningen
- Wat is de rente op jouw spaarrekening?

Lees ook:Vinden we geld niet interessant ofzo?
Lees ook:Consumentenbond roept op tot actie
Lees ook:Rabobank is niet transparant
Lees ook:Spaarrente vastzetten?
Lees ook:ASN Bank en Triodos profiteren van bonusrel

0 reacties op “Postbank gebruikt spaargelden als melkkoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.