Wat is de rente op jouw spaarrekening?

De rentepercentages op spaarrekeningen lopen enorm uiteen. Wat voor rente krijg jij op jouw spaarrekening? Iets meer 3% met een Internetspaarrekening? Er zijn ook rentes van 4,5% te krijgen. Afhankelijk van de grootte van jouw spaarpot kan dat toch wel een paar eurootjes per jaar aan rente schelen. Nee hoor, geen beperkende voorwaarden, gewoon opneembaar geld. Maar ja, volgende maand kan een andere bankinstelling weer de hoogste rente geven.

Is het dus handig om te gaan slepen met je spaargeld?
Dat ligt er maar aan wat je belangrijk vindt. Als je een Internetspaarrekening hebt bij dezelfde bank als waar je betaalrekening loopt, is het erg makkelijk, snel en voordelig om geld over te boeken naar die betaalrekening. Zodat je het kunt gebruiken voor waarvoor je het dan ook nodig hebt.

Staat je spaargeld bij een willekeurige andere bankinstelling, dan moet je beter plannen als je het geld nodig hebt. Want als je het geld binnenkrijgt op je betaalrekening door een overboeking en het dezelfde dag doorboekt of opneemt kan dat je nog geld kosten. Banken houden immers vaak valutadagen aan bij het boeken waardoor je dan voor hun administratie een paar dagen rood staat. Tegen een fikse  rentetarief, en daarmee ben je zomaar het rentevoordeel van die spaarrekening kwijt.

Maar ja, heb je een spaarrekening met € 10.000 erop waar je een vol jaar niet aankomt, dan is 1,3% renteverschil toch € 130. Hoef je niets voor te doen!

Let overigens wel op met het boeken van grote bedragen naar onbekende bankinstellingen. Die kunnen vaak goede rentes bieden omdat ze de spaargelden in het buitenland weer uitlenen. Tegen hogere leenrentes dan hier betaald worden. Maar daarmee is er natuurlijk ook een risico. Als die leningen op grote schaal niet terugbetaald worden en de bank zou failliet gaan, dan ben je als consument aangewezen op de garantieregeling van De Nederlandsche Bank. Daarin is geregeld dat er € 20.000 gegarandeerd is, en van de volgende € 20.000 weet je zeker dat je 90% terugkrijgt.

De afweging tussen gemak, rendement/kosten en zekerheid – daar draait het steeds weer om bij geldzaken.

Lees ook:Hoogste spaarrente op een betaalrekening
Lees ook:Geldbedrijf centraal ASN Bank
Lees ook:Nederland heeft er een nieuwe bank bij – Knab
Lees ook:Nieuwe betaalrekening kiezen
Lees ook:Geldbedrijf centraal: The Economy Bank (TEB : hoge spaarrente!)

0 reacties op “Wat is de rente op jouw spaarrekening?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.