Overdag geen leenreclames meer?

Nog maar net is de verplichting om bij leenreclames de mededeling ‘Geld lenen kost geld‘ te plaatsen ingegaan, of de commercials voor kredieten zijn alweer onderwerp van discussie. CDA en PvdA dienen vandaag een initiatiefwetsvoorstel in, waarin staat dat reclames voor lenen op TV verboden moeten worden tussen 6.00 en 21.00 uur. redietreclames mogen van de twee regeringspartijen ook niet meer proberen consumenten te verleiden door producten, zoals een nieuwe keuken of auto, te tonen die met een lening gekocht kunnen worden.

Liever hadden ze een algeheel verbod op kredietreclames gezien, maar dat schijnt niet te kunnen vanwege de vrijheid van meningsuiting. Nu hopen ze door aan te sluiten bij het al bestaande tijdsverbod voor alcoholreclames, toch de leenspotjes terug te dringen op tv. Zij denken daarmee kwetsbare groepen voor het maken van schulden te beschermen tegen ideeën “dat lenen de gewoonste zaak van de wereld is” en “dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je niet leent”.

Minister Bos is geen voorstander van het verbieden van leenreclames. Ik ook niet. Er is niets mis mee om mensen te wijzen op het feit dat hun lening wellicht goedkoper kan. Maar die irritante commercials met nieuwe keukens en glanzende auto’s – je weet wel van wie – zie dan weer wel graag verdwijnen. Alleen kun je moeilijk stellen dat de ene kredietverstrekker wel reclame mag maken, en de andere niet. Bovendien moeten mensen niet zo extreem betutteld gaan worden. Het al dan niet afsluiten van een lening is nog altijd een persoonlijke keuze. Ik geloof meer in informeren en waarschuwen dan in het vebieden van reclame.

Zou een tijdsbeperking zin hebben? Bescherm je daarmee, zoals de makers van het voorstel zeggen, de kwetsbare groepen? Alcoholreclame heeft die tijdsbeperking omdat kinderen er dan in ieder geval minder ana blootgesteld worden. Maar dat is niet de risicogroep voor leenreclames. Alhoewel het natuurlijk wel een bijkomend voordeel is als ze niet opgroeien met het idee dat lenen heel normaal is. De in directe zin kwetsbare groepen zijn ‘s nachts misschien wel veel vatbaarder voor leenreclames?

Mijn inschatting is dat ook dit wetsvoorstel geen kans van slagen heeft. Wat denk jij?

Lees ook:Discussie over leenreclames laait weer op
Lees ook:Waarschuwen blijkt te werken tegen lenen
Lees ook:Nieuwe waarschuwingszinnen voor beleggers
Lees ook:Lenen voor een auto
Lees ook:Kredietgids: heldere uitleg over lenen

Eén reactie op “Overdag geen leenreclames meer?

  1. Debora

    Ik heb ook een hekel aan die reclames, maar da’s natuurlijk geen reden om het te verbieden. Ik ben het met je eens, dit is pure betutteling. Het zou mooi zijn als onze overheid er eens wat aan deed de burger weerbaarder te maken, in plaats van de burger steeds maar te willen beschermen tegen alle gevaren in de ‘big bad world’.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.