Steeds lagere verkoopprijs bij gedwongen verkoop

hypotheekrenteBij gedwongen verkoop van huizen, valt de verkoopopbrengst steeds lager uit op onroerendgoedveilingen.

Volgens een artikel op fd.nl brengt een huis op de veiling op dit moment 10 procent minder op dan de aangenomen executiewaarde. Met andere woorden het valt 10 procent lager uit dan de vermoedelijke opbrengst die is ingeschat door de taxateur. In het verleden was het gebruikelijk dat huizen bij een veiling minimaal de executiewaarde ging opleveren, en meestal zelfs meer.

Gedwongen verkoop
Jaarlijks worden er ongeveer 2000 huizen gedwongen verkocht op een veiling. Ondanks de crisis is het aantal stabiel gebleven, alleen de opbrengsten vallen lager uit. Vermoedelijk is het aantal ook stabiel gebleven doordat banken minder snel over gaan tot een gedwongen verkoop, wetende dat de opbrengst tegen gaat vallen.

Executiewaarde
De getaxeerde executiewaarde ligt gemiddeld ongeveer 20 procent onder de marktwaarde. De daling van de gemiddelde executiewaarde kan ook invloed hebben op het verstrekken van nieuwe hypotheken. Banken verstrekken maximaal 125 procent van de executiewaarde aan hypotheek. Indien de gemiddelde executiewaarde zakt, zullen de banken voorzichtiger worden met het verstrekken van tophypotheken.

Lees ook:Herstel of geen herstel huizenmarkt
Lees ook:Executieveilingen toegankelijker voor particulieren
Lees ook:Akte van onherroepelijke volmacht
Lees ook:Meer gedwongen woningverkopen in 2010
Lees ook:Misleidende spaarrentes klimspaardeposito

Eén reactie op “Steeds lagere verkoopprijs bij gedwongen verkoop

  1. De makelaar vertelt | Taxatie woning

    Dat betekend dus dat er een lagere executiewaarde getaxeerd moet worden.

    “Volgens een artikel op fd.nl brengt een huis op de veiling op dit moment 10 procent minder op dan de aangenomen executiewaarde”

    De veiling opbrengst = de executiewaarde. Wat waarschijnlijk bedoeld wordt is dat de executie opbrengst lager is dat de in het verleden getaxeerde executiewaarde.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.