Akte van onherroepelijke volmacht

De huizenmarkt zit nog steeds in een dip. Steeds vaker worden er huizen verkocht via een executieveiling, maar de opbrengst uit de verkoop is laag, ongeveer 37 procent minder dan bij een reguliere verkoop. De banken hebben een middel gevonden om hun eigen positie te verbeteren.

De hypotheekbanken hebben ook weinig baat bij een executieveiling. Het uitgeleende bedrag krijgen ze niet volledig terug en verhaal op de schuldenaren is vaak ook niet mogelijk. Banken laten hun klanten steeds vaker een akte van onherroepelijke volmacht tekenen. Echter zij vertellen hun klanten niet duidelijk genoeg wat de gevolgen zijn. De bank krijgt hierdoor de volledige zeggenschap op de verkoop van het huis en zullen tevens een loonbeslag opleggen.

Als consument komt u in een positie dat u weinig geld over zult houden door de loonbeslag, waardoor u de overige schuldeisers niet meer kunt afbetalen. De bank krijgt als het ware voorrang op de terugbetaling ten opzichte van andere schuldeisers.

Voordat u een dergelijke akte ondertekend moet u zich goed laten informeren. Zodra uw handtekening geplaatst,kunt u het niet meer terugdraaien.

Zie bijgaand filmpje voor een nadere toelichting!

http://www.youtube.com/watch?v=wLXaoJodibs

Lees ook:Hypotheek hoger inschrijven: doen!
Lees ook:Internetbankieren als enige optie
Lees ook:Vaste klanten boete
Lees ook:Rekeningnummer meenemen naar een andere bank
Lees ook:Depositoveiling Consumentenbond mislukt

2 reacties op “Akte van onherroepelijke volmacht

  1. Danny Rollof

    Helaas het zoveelste eenzijdige bericht over de “onherroepelijke volmacht tot onderhandse verkoop” met halve waarheden.

    - Een volmacht is te allen tijde herroepelijk, tenzij reeds gebruikt is gemaakt van de volmacht (d.w.z. het huis is verkocht). Dit is dwingend recht.
    - Een bank kan bij betalingsdelinquentie op grond van de grosse altijd derde- of goederenbeslag leggen. Daarvoor hoeft zij de verkoop van het huis niet aan te kondigen en het staat ook niet in directe relatie tot de volmacht.
    - De huiseigenaar kan wel degelijk zijn huis zelf verkopen, volmacht of niet. Met een volmacht draagt hij zijn eigendom niet over. Het is echter de bank die bij verkoop toestemming moet geven voor doorhaling van het hypotheekrecht. Bij een (te) lage opbrengst zal de bank de zaak niet doorhalen en dus zal de verkoop niet plaatsvinden. Ook deze doorhaling heeft verder niets met de volmacht van doen: de notaris zal altijd om toestemming verzoeken als het bedrag als in de aflosnota vermeld niet (geheel) kan worden voldaan. Dit is niets nieuws, maar de laatste jaren wel meer actueel doordat er geen overwaarde is of deze is verdampt.
    - Het is in praktijk onjuist dat je voor toetreding tot de WSNP te allen tijde je huis moet hebben verkocht. Ik ken legio zaken waarbij aan de huiseigenaar WSNP is toegekend en de afwikkeling (verkoop van de woning) via de bewindvoerder gebeurt. De bank betaalt dan aan hem een boedelbijdrage. Hiervoor is zelfs al jaren een separatistenregeling van kracht.

    De volmacht is in de basis een goed middel om restschulden te beperken. Voor diegene die tot de WSNP willen toetreden zal het inderdaad weinig uitmaken hoe hoog zijn schulden zijn; hij betaalt ze toch niet meer (geheel) af. Hogere verliezen leiden tot hogere risicomarges op hypotheekrentes. Uiteindelijk betalen de welwillende consumenten het gelag. Let wel, ik opteer hier niet de afschaffing van de WSNP, maar hij wordt ondanks de strengere toelatingseisen nog steeds te vaak toegepast op mensen waarvoor die niet is bedoeld. Kernvoorwaarde voor toetreding tot de WSNP is dat de schulden niet verwijtbaar mogen zijn. Daar kun je in praktijk toch vaak over twisten…

      /   Beantwoorden  / 
  2. TR

    Een onherroepelijke volmacht zegt het al: onherroepelijk!!!
    Deze is dus echt niet te herroepen!! arikel 74 boek 3 van het BUrerlijk Wetboek stelt dat zelfs kan worden bepaald dat niet eindigt door de door van de volmachtgever. Slechts de rechtbank kan wegens gewichtige redenen de onherroepelijkheid wijzigen of buiten werking stellen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.