Executieveilingen toegankelijker voor particulieren

De minister van Veiligheid en Justitie, de heer Opstelten, wil executieveilingen toegankelijker maken voor particulieren. Op deze manier kan mogelijk voorkomen worden dat de huizen voor te lage bedragen worden verkocht aan handelaren.

De banken proberen tegenwoordig alles om executieveilingen te voorkomen. Ze weten namelijk dat de huizen op deze manier een te lage opbrengst gaan opleveren. Er liggen nu plannen om het geheel interessanter te maken voor particuliere kopers. U zou bijvoorbeeld het huis vooraf kunnen bekijken en via het internet kunt u meebieden. Dit staat beschreven in een wetsvoorstel van minister Opstelten.

Executieverkopen blijken gewoon een koehandel te zijn, die handelaren onderling gaan uitvechten. Een huis brengt via de executieverkoop ongeveer 30 procent minder op in vergelijking met een reguliere verkoop. Door het interessanter te maken voor particulieren zou de prijs mogelijk iets opgedreven kunnen worden. Dit heeft weer als voordeel dat de huizenbezitters die gedwongen moeten verkopen, met een lagere schuld blijven zitten.
Deze maatregel zal ook goed uitpakken voor de banken. Veel mensen die hun huis gedwongen hebben moeten verkopen, zijn namelijk niet in staat om de schulden volledig in te lossen.

Behalve voor de handelaren zie ik geen nadelen.

Lees ook:Meer gedwongen woningverkopen in 2010
Lees ook:Gewoon weer een lineaire hypotheek
Lees ook:Pakje sigaretten voor tien euro
Lees ook:Steeds lagere verkoopprijs bij gedwongen verkoop
Lees ook:Onverkoopbare huizen

2 reacties op “Executieveilingen toegankelijker voor particulieren

  1. Stefan Heggins

    Een veiling is een zeer transparante wijze om de waarde van een goed te bepalen. De voorwaarden van de veiling be-invloeden echter de waarde van het goed. Deze voorwaarden zijn aanzienlijk anders dan bij een reguliere aankoop van een woning door een particulier. Dit verklaart voor een groot deel het verschil in prijs.

    Er zijn drie grote struikelblokken voor een particulier om een huis op een veiling te kopen:
    Allereerst is er bij de koop geen mogelijkheid om een voorbehoud van financiering te maken. Echter, het is mijn ervaring dat je pas een bindende hypotheekofferte aan kan vragen nadat je een huis hebt gekocht. Hier is een rol voor de markt om met een passend product te komen of aan de executerende banken om zo’n voorbehoud toe te staan. Dit zou ook een oplossing kunnen bieden voor de eis tot aanbetaling van tot wel 15% van het aankoopbedrag binnen een gering aantal dagen na de gunning.
    Vervolgens is er geen zekerheid over de staat van de woning bij oplevering. Het is aan de banken en de woningbezitter om hier een bepaalde mate van zekerheid te geven om op een veiling hogere biedingen te ontlokken. Dat is ten slotte in hun eigen belang.
    Ten derde vragen notarissen vooraf aan de veiling van potentieele bieders een verklaring van financieele gegoedheid waarin een door de DNB ge-accrediteerde financieele instelling verklaart dat de potentieele koper in staat kan worden geacht de financieering voor de aankoop van het object rond te kunnen krijgen. Jammer genoeg is voor een particulier aan zo’n veklaring nauwelijks te komen. Notarissen zouden de voorwaarden voor de acceptatie van een bod kunnen verruimen of financieele instellingen zouden een passend product kunnen leveren.

    Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor hypotheek-verstrekkers, woningbezitters, banken en notarissen om een veiling zo in te richten dat hij ook voor particulieren interessant wordt. Daar hebben ze zelf alle voordelen van, daar zouden ze geen regelgeving voor nodig moeten hebben.

    PS: wat is een te lage prijs? Ik zie nog woningen executoir geveild worden voor een prijs aanzienlijk hoger dan waarvoor de woning 10-15 jaar eerder is gekocht.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Wilma Janssen

    Voor starters op de woningmarkt kan dit erg interessant zijn. Zo wordt het ook voor hen mogelijk een leuk huis te kopen voor een goede prijs. Zeker nu de regels omtrent het verstrekken van hypotheken weer zijn aangescherpt is dit voor hen weer een ontwikkeling in de goede richting.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.