De nieuwe minima

Door de slechte economische omstandigheden komen gezinnen met een bovenmodale inkomen nu in de schuldsanering terecht. Door overcreditering zijn ze in de problemen gekomen.

In het verleden waren banken bereid om zeven keer het jaarinkomen aan hypotheek te verstrekken. De lasten waren goed te dragen, tot het moment dat een deel van het inkomen wegvalt door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. In het verleden werd dan gewoon het huis verkocht, maar huizen worden steeds minder waard.

Dalende huizenprijzen in combinatie met de stagnerende economie
Gezinnen met voorheen een bovenmodale inkomen komen steeds vaker in de schuldsanering terecht. Het gebeurt vooral met gezinnen met een duur huis die ze jaren geleden gekocht hebben voor een bedrag dat het huis nu niet meer waard is. De aankoopsom en de bijkomende kosten zijn volledig gefinancierd met een hypotheek. Als vervolgens de huizenprijzen gaan zakken, kan het huis niet meer verkocht worden zonder grote restschulden over te houden.

Lastige situatie
De maandlasten zijn niet meer op te brengen door gedaalde inkomsten, en het huis kan niet verkocht worden. Door de slechte omstandigheden op de arbeidsmarkt, is het ook lastig om een andere baan of een extra baan te vinden.

De banken hadden de torenhoge hypotheken niet mogen verstrekken, maar de consumenten hadden ook beter moeten weten. Men was er echter vanuit gegaan dat een huis altijd weer verkocht kon worden voor een hoger bedrag, maar helaas zijn de huizenprijzen nog steeds dalende.

Lees ook:Steeds meer hypotheekdrama’s
Lees ook:Starters betalen de rekening
Lees ook:Gewoon weer een lineaire hypotheek
Lees ook:Het gaat weer moeilijker worden om een hypotheek te krijgen
Lees ook:Gevaar van aflossingsvrije hypotheken

Eén reactie op “De nieuwe minima

  1. PC

    Dit geeft nog maar weer eens aan dat het hebben van buffers een noodzaak is. Zie bij het NIBUD voor wat in jouw geval wenselijk is, er werk eraan nu het nog kan. Het hebben van reserves en het goed inzicht hebben in je geldstromen is van groot belang. Niet 1x in de 14 dagen naar het banksaldo kijken maar elke 2 a 3 dagen, dan heb je kennis, dan meet je, en dan weet je. Zie kansen, kijk naar voordelen, er is nog heel veel te winnen, in heel veel huishoudens. Maar het begint met gewoon doen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.