Starters betalen de rekening

De starters hadden het voor de kredietcrisis al moeilijk op de huizenmarkt. Ondanks de zakkende huizenprijzen hebben ze het nog moeilijker gekregen.

De banken stellen nu zeer strenge eisen voordat ze een hypotheek gaan verstrekken. Tot de crisis kon u met een laag inkomen een hoge hypotheek afsluiten, maar de banken zijn zeer voorzichtig geworden. De gedaalde huizenprijzen zijn gunstig voor de starters, maar ze komen door voorzichtigheid van de banken en verscherpte regelgeving niet meer in aanmerking voor een hypotheek die ze nodig hebben.

Tot overmaat van ramp gaat het nog erger worden. De eisen om voor NHG in aanmerking te komen worden ook nog aangescherpt. Dit wordt veroorzaakt doordat het Nibud nieuwe woonquotes heeft vastgesteld. Op basis hiervan wordt het maximale hypotheek vastgesteld bij een bepaald inkomen.

Volgens Vereniging Eigen Huis (Eigen Huis Magazine januari 2011) komt de AFM in 2012 ook nog met strengere regels voor hypotheken zonder NHG. Daarnaast zal waarschijnlijk de premie die huizenkopers moeten betalen voor het verkrijgen van een NHG hypotheek, omhoog gaan.

Dit is ook weer slecht nieuws voor de huizenverkopen in het algemeen. Het jaar 2011 zal weer een zwaar jaar worden voor huizenbezitters en huizenkopers.

Lees ook:Strengere regels voor hypotheken
Lees ook:Hypotheekrente flink gestegen
Lees ook:De nieuwe minima
Lees ook:Het gaat weer moeilijker worden om een hypotheek te krijgen
Lees ook:NHG strenger in 2011 en 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.