Microkrediet ook gewoon leuk

Let's end povertyKlinkt dat gek? Een tijd geleden heb ik wat geld gestort bij MyC4, een organisatie die zich bezighoudt met microkredieten aan kleine ondernemers in derde wereldlanden. Die mensen kunnen op deze manier geld lenen om een zaak op te starten of uit te breiden. Als ‘investeerder’ kies je zelf welke ondernemers je wilt ondersteunen, voor welk bedrag en tegen welke rente.

Ik heb mijn investering opgesplitst in een aardig aantal kleine bedragen. Elke maand krijg ik berichtjes over terugbetalingen en als de terugbetalingen een x-bedrag bereikt hebben kies ik weer een nieuw investeringsdoel. Natuurlijk ontvang ik rente maar daar doe ik het eigenlijk niet voor. Ik heb ook geen idee hoeveel, want daar verdiep ik me in. Maar het kiezen van een ondernemer waar je wat eurootjes aan wilt uitlenen vind ik eigenlijk gewoon leuk. En al blijft er natuurlijk wat bij de organisatie aan de strijkstok hangen – ik ga er toch vanuit dat ik die mensen er inderdaad mee help.

Er zijn ook beleggingsfondsen die in dit soort projecten investeren. Maar dat neemt nu net het leuke weg: zelf kiezen waar je geld heen gaat. Het zal rendementstechnisch misschien meer opleveren. Alhoewel: bij zo’n fonds worden weer beheerskosten gerekend. Als het je om het rendement gaat moet je misschien sowieso niet voor deze beleggingen kiezen.

Lees ook:Microkrediet verstrekken aan ondernemers in Afrika
Lees ook:Vrouwenspaardeposito… hoezo?
Lees ook:Betalen wat je wilt – zou het werken?
Lees ook:Poll: welke spaarbank kies jij?
Lees ook:Grotere bedrijven, meer salaris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.