Aftrekpost weg = toeslag omlaag

Fascinerend systeem eigenlijk. We hebben in Nederland verschillende toeslagen om bepaalde hoge kosten te verzachten als je een laag inkomen hebt. Huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag – je kent ze waarschijnlijk wel. De hoogte van die toeslagen wordt bepaald op basis van je inkomen. Logisch: met een hoog inkomen heb je de ondersteuning niet nodig, met een laag inkomen wel. Gek is alleen dat hiervoor niet je inkomen uit arbeid gebruikt wordt, maar je totale inkomen in box 1 (het toetsinkomen). Dat heeft soms behoorlijke gevolgen.

Door aftrekposten wordt het inkomen in box 1 immers vaak flink verlaagd. De hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld. Zelf heb ik een keer opeens een bedrag extra aan kinderopvangtoeslag gekregen omdat we in het jaar daarvoor een verbouwing hadden gedaan en onze hypotheek overgesloten. De kosten die daarbij kwamen kijken hebben we natuurlijk als aftrekpost opgevoerd. Door die aftrekpost werd ons toetsinkomen lager en hadden we dus recht op een hogere toeslag. Niet onprettig voor ons natuurlijk, maar in mijn ogen wel onnodig.

Andersom gaat het nu ook gebeuren. De aftrek van ziektekosten is immers afgeschaft. Dat heeft voor sommige mensen het verdwijnen van een aanzienlijke aftrekpost tot gevolg. En waar velen wellicht niet aan denken: door het vervallen van die aftrekpost wordt het toetsinkomen hoger. Dat kan een verlaging van de toeslag(en) waarop je recht hebt tot gevolg hebben. Vervelend, zeker. Helemaal als je het niet in de gaten hebt en de toeslag gewoon door laat lopen. Dan moet je in de loop van volgend jaar opeens een bedrag gaan terugbetalen, omdat je teveel gekregen hebt. Niet zo erg als je het dan hebt, wel vervelend als je maar net kunt rondkomen en het op dat moment niet kunt ophoesten.

Lees ook:Kindertoeslag van de Belastingdienst
Lees ook:Aanpassen voorlopige teruggave
Lees ook:Bijstand en dwangarbeid
Lees ook:Wat kies je voor je lijfrenteaftrek?
Lees ook:Belastingvoordeel van ziektekosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.