Belastingvoordeel van ziektekosten

Een post waarop je over 2008 nog behoorlijk belasting terug kunt krijgen is die van de ziektekosten. Ongemerkt geven de meeste mensen in een jaar flink geld uit aan ziektekosten. Desondanks kwam je vaak toch niet boven de drempel uit om in aanmerking te komen voor aftrek. Maar voor 2008 is die drempel opeens fors verlaagd: van 11,5% naar 1,65% van je inkomen. Alles wat daar bovenuit komt kun je aftrekken en die grens is dus een stuk eerder bereikt dan in eerdere jaren.

Natuurlijk kun je niet alle ziektekosten aftrekken. En in ieder geval niet de kosten die al door je verzekeraar zijn vergoed. Dat is logisch: je kunt niet iets aftrekken dat niet ten laste van jouw portemonnee is gekomen. Komt wel de vraag in me op in hoeverre je dus beter voor alleen een basisverzekering had kunnen kiezen, aangezien de niet-vergoedde kosten dan aftrekbaar waren geweest. Alhoewel de premie voor je aanvullende ziektekostenverzekering ook weer aftrekbaar is. Da’s een interessante: die ziektekostenverzekering is iedere maand een behoorlijke kostenpost.

Ik geef eerlijk toe dat ik de aftrekpost ziektekosten altijd links heb laten liggen bij mijn belastingaangifte. Inderdaad omdat ik toch nooit boven die grens uit zou komen. Maar nu ga ik me er toch maar eens even in verdiepen!

Lees ook:Aftrekposten die niet aftrekbaar zijn
Lees ook:Dat wordt buitengewoon uitgeven dit jaar!
Lees ook:Wat zijn de fiscale mogelijkheden met lijfrente?
Lees ook:Mijn eigen bedrijf: verzekeringen (1)
Lees ook:Belastingtip: vergeet de studiekosten niet

Eén reactie op “Belastingvoordeel van ziektekosten

  1. Paul

    Naast de uitgebreide informatie over aftrekposten zijn er ook nog voordelen te behalen in onbelaste vergoedingen. Bijvoorbeeld voor verhuiskosten. Die behoren in het algemeen tot het loon, maar uw werkgever mag u voor de verhuiskosten een onbelaste vergoeding betalen als uw verhuizing verband houdt met de dienstbetrekking. http://verhuizingamsterdam.nl

    U mag een onbelaste verhuiskostenvergoeding ontvangen van maximaal € 7.750 naast de vergoeding van de werkelijke kosten voor het overbrengen van de boedel. Voorwaarde is wel dat het gaat om een verhuizing die voldoende samenhangt met de dienstbetrekking. Voldoende verband met de dienstbetrekking is in ieder geval aanwezig als aan de volgende 2 voorwaarden is voldaan:

    1). U ontvangt de vergoeding binnen 2 jaar na aanvaarding van een overplaatsing of nieuwe dienstbetrekking.
    2). U woont meer dan 25 kilometer van het werk en verhuist naar een woning die op minder dan 10 km. van het werk is gelegen.

    Met vriendelijke groet, Paul

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.