Belastingaangifte!

Door alle hectiek in de financiële wereld zou ik bijna vergeten dat het deze maand ook belastingaangifte-maand is… Zoals ieder jaar heb ik het zelf nog steeds niet gedaan, terwijl het al half maart is. Terwijl de Belastingdienst het ons nog maar eens makkelijker gemaakt heeft door de aangifte alvast voor ons in te vullen. Heb jij je aangifte al gedaan? En heb je daar die vooringevulde aangifte bij gebruikt? Is het handig of eigenlijk alleen maar lastig? Soms is zelf gegevens invullen immers gemakkelijker en overzichtelijker dan gegevens van anderen controleren. Je moet immers wel goed checken of alles goed is ingevuld, en ook of alle mogelijke aftrekposten en heffingskortingen zijn toegepast.

Voor mij persoonlijk zal het vooraf invullen niet veel toegevoegde waarde geven denk ik: als freelancer kan je inkomen immers nog niet ingevuld zijn. Het is sowieso het eerste jaar dat ik aangifte kan doen als ondernemer, met de bijbehorende speciale aftrekposten. Dat zijn er nogal wat – ik moet me er wel weer even in verdiepen ben ik bang.

Natuurlijk zijn er allerlei sites waarop je ook dit jaar weer volop belastingtips kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de veelheid van aandachtspunten op deze speciale Belastingpagina van Overgeld. Ook AEGON heeft haar best gedaan met een site vol belastingtips, gemaakt in samenwerking met Elsevier. En afgelopen zaterdag was de belastingaangifte ook weer onderwerp van gesprek in Kassa. Marcel Piket van FiscAlert gaf daar allerlei aandachtspunten en tips voor het invullen van je aangifte over 2008.

Ik zou zeggen: succes! Doe je belastingaangifte niet te snel, het zou zonde zijn als je aftrekposten over het hoofd ziet. Neem de tijd voor het doornemen van al die belastingtips – die kunnen je simpelweg geld opleveren. En wat nou als je de aangifte al verzonden hebt en iets vergeten bent? Geen probleem: je kunt de ingevulde gegevens aanpassen en de aangifte opnieuw verzenden. De laatst ingestuurde aangifte is degene die uitgevoerd wordt.

Lees ook:Belastingaangifte invullen leuk?
Lees ook:Alvast documenten verzamelen voor de jaarlijkse aangifte
Lees ook:Let op! Geen heffingsvrijstelling meer voor kinderen
Lees ook:Aftrekposten verzamelen
Lees ook:Belastingaangifte: zelf doen of laten doen?

Eén reactie op “Belastingaangifte!

  1. Peter

    Ik vond de hele vooringevulde aangifte ingewikkelder, dan normaal. De layout werd helemaal anders. Tevens bleek dat ik veel minder kreeg dan wat ik dacht te zullen krijgen.
    Ik liep toch even naar een adviesbureau in de buurt (gevonden via http://www.belastingkamer.nl) en legde het hun voor. Wat bleek?
    De jaaropgaaf waarbij ik de meeste loonheffing had betaald, dus waarvan ik het meeste voordeel had, was niet ingevuld dioor de belastingdienst.
    Mijn tweede woning die ik al 3 jaar geleden heb verkocht, stond in box 3 vermeld. Dus in box 3 werd ik gewoon aangeslagen voor € 310.000,00.

    De Belastingkamer vertelde mij dat ze het nog steeds op de ouderwetse manier doen voor hun klanten en geen gebruik maken van de vooringevulde aangifte.
    Ook ik vertrouw de vooringevulde aangifte niet meer. Dan maar ouderwets naar een ouderwetse adviseur stappen die alles zelf invult.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.