Alvast documenten verzamelen voor de jaarlijkse aangifte

Het duurt nog bijna twee maanden, maar de aangifte inkomstenbelasting moet voor 1 april worden ingestuurd. U kunt nu alvast voorbereidingen treffen door documenten te verzamelen.

De eerste jaarlijkse overzichten van werkgevers en banken komen weer binnen. U kunt nu al veel tijd besparen door een vaste plek in te richten waar alle documenten komen te liggen die met de aangifte inkomstenbelasting te maken hebben.

Voor ingevulde aangifte
De belastingdienst heeft als extra service dat zij de aangifte al gedeeltelijk voor u invullen. Dit gedeeltelijk ingevulde formulier kunt u op de site van de belastingdienst downloaden. Door in te loggen met u DigiD kan de belastingdienst de al bekende gegevens voor u invullen op basis van de aangifte van een jaar eerder. Het blijft wel noodzakelijk om alle gegevens nauwkeurig te controleren, er kunnen foutjes in zitten. Uiteraard moet u extra alert zijn op de gegevens die het afgelopen jaar gewijzigd zijn.

Voorgaande jaren
Indien u uw aangifte in het verleden hebt laten invullen, kunt u putten uit de gegevens van voorgaande jaren. Waarschijnlijk heeft de adviseur van uw vorige aangifte u een printje gegeven van de naar de belastingdienst verstuurde gegevens. Deze kunt u gebruiken om de aangifte over het afgelopen jaar simpel gedeeltelijk over te nemen, rekening houdende met de nieuwe bedragen.

Niet zelf invullen
Indien u uw aangifte toch laat invullen kunt u in bepaalde gevallen geld besparen door de aangifte in te laten vullen tegen een gereduceerd tarief of zelfs gratis. Indien u bijvoorbeeld lid bent van een vakbond kunt u vaak gratis of tegen een laag tarief bij hun terecht.

Lees ook:Belastingaangifte invullen leuk?
Lees ook:Belastingaangifte!
Lees ook:Aanpassen voorlopige teruggave
Lees ook:Huurders: oppassen met vooringevulde aangifte
Lees ook:Belastingaangifte: zelf doen of laten doen?

Eén reactie op “Alvast documenten verzamelen voor de jaarlijkse aangifte

  1. Rob

    Gelukkig krijg ik is een keer terug dit jaar! Jammer dat je 2 mnd na invullen moet wachten!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.