Mijn eigen bedrijf: verzekeringen (1)

GeldKennis moet ook verzekerd zijnAls je een bedrijf hebt dat GeldKennis heet heb je vast je verzekeringen wel goed geregeld. Toch? Nou… vooralsnog niet als ik heel eerlijk ben. En dat is niet slim want je moet als ondernemer in ieder geval bekijken welke risico’s je loopt, wat het kost om die af te dekken en dan een keuze maken of je ze wel of niet wilt verzekeren.

Als ondernemer kun je onderscheid maken tussen persoonlijke en zakelijke verzekeringen. Persoonlijke: ziektekostenverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenverzekering. Ziektekosten zijn verplicht verzekerd, dat verandert niet als je voor jezelf begint.

Voor arbeidsongeschiktheid ben je als zelfstandige niet meer automatisch verzekerd. Nu wees een collega-blogger me op de mogelijkheid om je als startende ZZP-er vrijwillig te verzekeren via het UWV.

Over dit onderwerp wordt trouwens in de politiek de laatste tijd ook gesproken, omdat zoveel ZZP-ers onverzekerd rondlopen. Een logisch gevolg van het feit dat arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gewoon duur zijn. Als je de premie een tijd apart legt heb je een aardige buffer. Voor mezelf is het ook een beetje de overweging dat mijn inkomen in ons gezin “voor erbij” is. Zou ik helemaal geen inkomen meer hebben, dan redden we het van het salaris van mijn man nog best. Dus om daarvoor dan iedere maand veel premie te betalen? Ik moet er nog een keer goed over nadenken!

En pensioen… dat is zo’n lekker ver-van-mijn-bed onderwerp. Ik ga er voorlopig geen standaard verzekering voor afsluiten. Volgend jaar zal ik wel berekenen wat ik fiscaal kan aftrekken en via koopsomstortingen zorgen voor een beetje kapitaal voor m’n oudedag.

Volgende week ga ik eens even nadenken over de zakelijke verzekeringen!

Lees ook:Mijn eigen bedrijf: verzekeringen (2)
Lees ook:Nieuw op woensdag: Mijn eigen bedrijf
Lees ook:Verzekeren als spelletje
Lees ook:Bespaartip: schrap overbodige verzekeringen
Lees ook:Zijn al je verzekeringen noodzakelijk?

3 reacties op “Mijn eigen bedrijf: verzekeringen (1)

  1. Ron

    De kosten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering is 1, de ‘kleine lettertjes’ 2. Een ondernemer in mijn kennissenkring wilde aanspraak maken op de verzekering toen hij zijn arm had gebroken. Hij kreeg NIKS, omdat hij ‘toch nog kon bellen’ (en dus werken)…
    Furieus heeft hij die verzekering opgezegd.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roetman en Van Gulik - verzekeringen zzp

    Voor zzp-ers is er o.a. het ZZP verzekeringspakket. Een aantal belangrijke verzekeringen in één pakket voor een vaste lage premie. Voordelig en compleet. Online aan te vragen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.