Belasting over vermogen dat er niet meer is

Voordat je het weet moet je belastingaangifte weer ingediend zijn, dus zijn velen er al mee bezig. En dat is even slikken als je geld in beleggingen hebt zitten. Dan wordt het immers heel concreet wat je precies aan verlies hebt geleden in het afgelopen jaar. Voor het bepalen van de vermogensrendementsheffing in box 3 moet je een optelling maken van je vermogenselementen per 1 januari en per 31 december. Het gemiddelde daarvan wordt met 1,2% (30% belasting over een fictief rendement van 4%) belast. Dikke kans dat je over een veel hoger bedrag belasting moet betalen dan je op dit moment nog aan waard in je beleggingen hebt zitten.

Tja, dat is misschien een beetje zuur. Maar niets aan te doen: het is simpelweg de werking van de vermogensrendementsheffing en het risico van beleggen. Veel vervelender is de situatie voor de ton-plussers van Icesave. Ik weet niet wat de status van hun vorderingen is, maar als die nog niet officieel kunnen zijn afgeboekt omdat het faillissement van Icesave nog niet afgerond was per 31 december – dan tellen die Icesavetegoeden ook in hun vermogen mee. En moeten ze dus vermogensrendementsheffing betalen over een spaartegoed dat ze kwijt zijn. Denk ik. Of is dat voor deze gedupeerden anders geregeld misschien?

Lees ook:Spaarrekening plunderen vóór 31 december
Lees ook:Vraag: belasting bij verkoop huis?
Lees ook:Zeer kleine kans op hoofdprijs in de Oudejaarsloterij
Lees ook:Hoe voorkom ik belastingheffing over mijn spaargeld?
Lees ook:Belastingheffing box 3 te hoog

2 reacties op “Belasting over vermogen dat er niet meer is

  1. Theo Laagland

    Dat deel van je vermogen bij Icesave dat boven de ton ligt en dus niet retour ontvangt onder de garantie regeling dien je wel in box 3 op te geven voor de belasting, en wel onder de noemer vordering op Icesave.
    Misschien komen er nog wel eens betere tijden, en kun je de vordering alsnog terug halen.
    Helaas het is niet anders.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Janneke Breukers

    Doet de overheid dan niets aan bijstelling van het fictief rendement? Afgelopen jaar was met een krimp van de gehele economie een gemiddeld rendement van 40% toch niet realistisch?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.