Zeer kleine kans op hoofdprijs in de Oudejaarsloterij

Eind december maakt u weer kans op miljoenen euro’s in de Oudejaarsloterij. Jaarlijks worden alle loten verkocht ondanks de zeer kleine kans om als miljonair het nieuwe jaar in te gaan.

De Consumentenbond heeft berekend dat de kans om de hoofdprijs van € 30 miljoen te winnen 0,00002 procent is. De grote winnaar is de schatkist. Alleen al aan de Staatsloterij wordt jaarlijks € 150 miljoen verdient aan kansspelbelasting.

Loterij is een soort belasting
De loten worden zo goed verkocht doordat er een kans bestaat om de hoofdprijs te winnen. Iedereen weet dat de kans klein is, maar iemand gaat de hoofdprijs winnen. In 2010 heeft een Belgische econoom de loterijen al vergeleken met een belasting. De enige winnaar die vooraf bekend is, is de Belastingdienst.

Belasting over € 30 miljoen
Stel, u bent de gelukkige en wint het bedrag. De prijzen in de Staatsloterij zijn belastingvrij, dus u hoeft geen kansspelbelasting te betalen (de belasting wordt voldaan door de Staatsloterij). U wordt wel aangeslagen voor vermogensrendementsheffing. Sinds 1 januari 2011 is de peildatum 1 januari geworden. U hoeft over 2011 dus geen belasting over het gewonnen bedrag te betalen. Over het jaar 2012 moet u betalen aan vermogensrendementeheffing (vrijstelling buiten beschouwing gelaten):

30 procent x 4 procent x € 30.000.000 = € 360.000

Lees ook:Winnaar Staatsloterij moet €495.000 belasting betalen
Lees ook:Loterijen, een belasting voor dommeriken
Lees ook:Jackpot Staatsloterij is gevallen
Lees ook:Loterijen blijven met prijzen zitten
Lees ook:Bespaartip: loterijen opzeggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.