Hoe voorkom ik belastingheffing over mijn spaargeld?

Ik heb een vraag binnen gekregen over de belastingheffing over spaargeld. De vraag luidt: hoe kan ik voorkomen dat ik belasting moet gaan betalen over mijn spaargeld? In het kort ga ik de vraag toelichten en beantwoorden.

In ons belastingstelsel moet er belasting betaald worden over bepaalde vermogensbestanddelen, waaronder ook het spaargeld. Het vermogen valt in ons belastingstelsel in box III. Naast spaargeld valt hier onder andere ook belegd vermogen en een tweede huis onder. Over het vermogen moet u vermogensrendementsheffing betalen. De meeste Nederlanders hoeven niets of nauwelijks belasting te betalen in box III, want de vrijstelling bedraagt €20.661 per belastingplichtige. Een echtpaar heeft dus gezamenlijk een vrijstelling van € 41.322,-.

Hoeveel belasting moet ik betalen?
Het belastingstelsel gaat uit van een verondersteld rendement van 4 procent. Het maakt hierbij niet uit in hoeverre u dit rendement werkelijk maakt. Over deze 4 procent betaalt u 30 procent belasting. U moet dus 1,2 procent belasting betalen over het vermogen boven de vrijstelling.

Hoe wordt de hoogte van het vermogen bepaald?
Jaarlijks zijn er twee meetmomenten, namelijk per 1 januari en per 31 december. Over het gemiddelde vermogen bent u belasting verschuldigd.

Hoe voorkom ik belastingheffing over mijn spaargeld?
Het is illegaal om vermogen achter te houden. U kunt dus niet voorkomen dat er belasting geheven gaat worden over uw spaargeld. In het verleden werden er vaak spaarrekeningen geopend in het buitenland, en het saldo hierop werd niet aan de Fiscus doorgegeven. De afgelopen jaren is het toezicht hierop sterk toegenomen. Diegene die vermogen achter houdt, loopt het risico om een naheffing te krijgen plus een zware boete.

Lees ook:Belastingheffing box 3 te hoog
Lees ook:Te hoge vermogensrendementsheffing
Lees ook:Hoge spaarrente pleister op inflatie
Lees ook:Winnaar Staatsloterij moet €495.000 belasting betalen
Lees ook:Spaarrekening plunderen vóór 31 december

2 reacties op “Hoe voorkom ik belastingheffing over mijn spaargeld?

 1. Frank de Bats

  In dit stukje wordt de gestelde vraag niet beantwoord. Er wordt wel terecht gesteld dat het achterhouden van vermogen strijdig is met de wet en strafbaar.

  Maar het antwoord op de vraag kan luiden:
  1. door geld te steken in zaken die voor box 3 zijn vrijgesteld, zoals maatschappelijke beleggingen, kunstvoorwerpen, scheepsinvesteringen met tonnageregime of een caravan (!). De beslissing over beleggen mag natuurlijk nooit alleen op fiscale motieven zijn gebaseerd;
  2. door de belastingheffing in box 3 in te ruilen voor een buitenlands fiscaal regime dat goedkoper blijkt, zoals een buitenlands tweede huis;
  3. door het geld in een andere box onder te brengen, zoals het starten van een onderneming in een eigen B.V. (box 2)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.