Vergeten spaarrekeningen

Banken houden veel spaarrekeningen aan die zij in het veleden actief hebben aangeboden. Het gaat over het algemeen om spaarrekeningen waar de banken een zeer lage rentevergoeding op geven, maar waar nog veel geld op staat.

Iedereen heeft nog wel een verdwaalde spaarrekening waar nog een paar euro op staat. Deze rekening zou u eigenlijk op moeten heffen, maar u gaat daar niet veel moeite voor doen. Hetzelfde geldt ook voor de banken. Het kost hun teveel tijd, en dus geld, om deze klanten aan te schrijven. De banken laten dergelijke acties ook achterwege omdat ze er veel geld mee verdienen. De ING doet het beter, want zij schrijven klanten actief aan.

Dergelijke verdwaalde rekeningen worden uiteindelijk vergeten. Bij overlijden van de rekeninghouders, blijft het geld staan om de rekening. De erfgenamen weten niet af van de rekeningen en het geld blijft dus zweven bij de bank.

Stichting Verdwenen Geld
Een aantal burgers hebben een stichting opgericht, met als doelstelling om slapende spaartegoeden weer boven water te krijgen, voor de gerechtigden. Het kan gaan om de rekeninghouders of om de nabestaanden van de rekeninghouders. Na twintig jaar vervalt het saldo aan de bank. Ze moeten uiteraard wel eerst proberen om de gerechtigden aan te schrijven. De stichting pleit voor een actievere rol van de banken om de gerechtigden echt op te sporen. Dergelijke wetgeving bestaat al in België.

Via de website van de stichting kunnen consumenten nu eenvoudiger geld opsporen. Normaal gesproken moeten ze namelijk alle banken aanschrijven, maar via de site is het nu vereenvoudigd.

Een goed initiatief.

Lees ook:ASN Bank schrapt spaarrekeningen
Lees ook:Nog 12.000 Icesave-rekeningen in de wacht
Lees ook:We are ICESAVED!
Lees ook:Vergeten kind aan te melden op de zorgverzekering
Lees ook:Internetbankieren als enige optie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.