Geen coulance meer voor zwartspaarders

Als het aan de PvdA ligt is het afgelopen met de lieve behandeling van zwartspaarders die hun vermogen alsnog in Nederland aangeven. Op dit moment is het nog zo dat de zogenaamde ‘inkeerders’ een standje krijgen van de fiscus en vanzelfsprekend de verschuldigde belasting betalen. Als ze zich vrijwillig melden is er verder geen sprake van een boete. Dat moet anders, vinden PvdA en CDA. De druk op de zwartspaarders moet worden opgevoerd: vanaf 1 januari 2010 zouden ze een boete van 15% over het belastingbedrag betaald moeten gaan betalen. Het interessantst aan zo’n artikel vind ik dan eigenlijk de reacties.

Die staan bol met verontwaardiging over het feit dat je überhaupt belasting moet betalen over je spaargeld. Wat je niet veel terugleest is de oneerlijke actie om je spaargeld stiekem in het buitenland te stallen. Misschien ben ik te braaf en te weinig kritisch, maar ik denk dan: je profiteert in Nederland ook van alles wat er met het belastinggeld gedaan wordt. Dat je gebruik maakt van alle mogelijkheden die de wet biedt om zo weinig mogelijk belasting te betalen vind ik logisch. Belasting ontduiken is daarentegen gewoon illegaal en mag wel degelijk bestraft worden.

Lees ook:Hoe voorkom ik belastingheffing over mijn spaargeld?
Lees ook:Naheffing over 81 miljoen euro
Lees ook:Nieuw: de Inkeerlijn
Lees ook:Belastingaangifte is een plicht
Lees ook:Zwart geld toch weer onder het matras

2 reacties op “Geen coulance meer voor zwartspaarders

  1. Ron

    Je conclusie onderschrijf ik. Maar waarom betalen we eigenlijk belasting over bezit (/spaartegoed)?
    Ik heb toch al belasting betaald toen ik het verdiende? En ook op andere manieren weet de overheid mijn geld wel te vinden (bijvoorbeeld via BTW). En verliezen op mijn tegoed doe ik via inflatie toch al (dan hebben we het nog niet eens over marginale rentes). Waarom dan toch nog belasten?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Tja, ik denk dan heel simpel: het geld voor de overheidsuitgaven moet ergens vandaan komen. Is het niet door belasting op je vermogen, dan verzinnen ze wel weer iets anders. Over verhogen ze de inkomstenbelasting. We kunnen natuurlijk wel discussiëren over de noodzaak van allerlei overheidsuitgaven…

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.