Veilig en degelijk bankieren – jouw keuze?

Bos wil oerdegelijke banken creëren… dat is een mooi streven zeg! Waar het hier om gaat is het opsplitsen van banken in ‘good banks‘ (degelijk en betrouwbaar) en ‘bad banks’ (risicovolle beleggingen). Om dan de garantieregeling in het vervolg alleen nog maar van toepassing te laten zijn op de ‘good banks’. Dat zijn dan speciale veilige banken die een laag rentepercentage op je spaargeld geven maar ook weinig risico’s nemen. Wat vind jij, goed plan?

Er zit natuurlijk wel wat in. De garantieregeling zoals die nu bestaat is ongetwijfeld niet houdbaar. Het zet niet aan tot het kijken naar het risico dat je loopt om je spaargeld kwijt te raken, aangezien de depositogarantieregeling er altijd is als vangnet. Dus kiezen velen simpelweg voor de hoogste rente. Hoe die rente gerealiseerd wordt, of daarvoor risicovolle activiteiten moeten plaatsvinden, dat is voor de consument op dit moment niet zo belangrijk.

Eerlijk is eerlijk, ik ben er één van. Ik heb wel geleerd van het Icesave-drama, maar die les heeft zich beperkt tot de keuze voor een bank die onder de Nederlandse garantieregeling valt. Alhoewel ik NIBC Direct toch wel links heb laten liggen.

Wat zou ik doen als ik moet kiezen tussen een brave, laagrenderende maar gegarandeerde bank en een bank met een hoge rente maar waarbij ik bij omvallen m’n geld kwijt ben? Op dit moment roep ik meteen: het eerste. En ik denk niet dat ik de enige ben. Hoe zit dat voor jou?

Lees ook:Veilig sparen bij een bank
Lees ook:Spaarbanken verplicht onder toezicht van de Nederlandsche Bank?
Lees ook:Grootbanken verhogen spaarrente niet
Lees ook:Rabo: garantieregeling moet helemaal om
Lees ook:Poll: welke spaarbank kies jij?

2 reacties op “Veilig en degelijk bankieren – jouw keuze?

  1. Fred Wijma

    Op zich best de moeite waard om over na te denken. Probleem is alleen dat er niet zoveel bekend is over de “betrouwbaarheid” van banken die hoge rentes bieden (AK-bank, CEB, ATB etc. etc.) Allerlei bureaus die daarover lijsten publiceren (Moody’s, S&P) zijn daarin de laatste tijd niet direct betrouwbaar gebleken. FEIT IS WEL, dat de z.g. gerenomeerde banken (Aegon, ING en SNS) steun hebben gekregen van minister Bos, terwijl je van die “hoge rente banken” niets hoort. Het lijkt erop dat laatstgenoemden zo verstandig zijn geweest om zich niet in te laten met die slechte leningen en daarop dus geen gigantische bedragen hoeven af te schrijven. Misschien behoren zij juist wel tot de “good banks” ;-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.