Vraag: rentetarieven op internetspaarrekeningen

Een vraag van Michael: “Wat denk je van dat gestunt met die rentetarieven op dit moment op internetspaarrekeningen?
Kreeg net een mailing van Ohra, dat ze het eerste halfjaar liefst 6,25 pct bieden (elke maand een vast bedrag overmaken, vanaf 25 euro tot max 250 euro).
En Aegon Bank kondigde aan dat ze wéér hun internetrente gaan verhogen. En DSB Bank, en ABN Amro, enzovoorts. Ze zijn allemaal bezig, want het is makkelijk switchen. Lijkt het.
Is er een rente-oorlogje aan de gang, zonder dat dat de algemene media nog heeft gebereikt? ENNN: is er een catch? Worden we getruukt op de een of andere manier?”

Wat ik daarvan denk? In eerste aanleg heel eenvoudig: als banken hoge rentes geven voor spaargelden is dat natuurlijk in jouw voordeel. Maar natuurlijk zitten er kanttekeningen aan. Hoe kan het, waarom doen ze dit?

Om te beginnen is de variabele rente (en dat zijn deze spaarrentes ook) de laatste weken heel hard de lucht in gegaan. Dus er is ook ruimte voor banken om weer eens wat aan de spaarrentes te doen. En als ze dat doen vragen ze daar natuurlijk aandacht voor, want de hele insteek is het binnenhalen van spaartegoeden. Al zou het me niet verbazen als dat niet het enige is.

Tijdelijk een hele hoge rente bieden en dus veel spaargelden binnenhalen levert niet veel op als het maar tijdelijk is en die spaargelden al snel weer verdwijnen naar de volgende hoogste bieder. Maar dan heeft die bank wel jouw gegevens voor verder gebruik… misschien gewoon het opbouwen van een gegevensbestand voor marketingdoeleinden? Om producten aan je te kunnen aanbieden waar ze op de langere termijn wel echt aan gaan verdienen? Om je tijdens etenstijd te bellen om een afspraak te maken voor hun adviseur – die volgende week toevállig in de buurt is?

Bovendien zitten er aan die hoge rentes vaak voorwaarden verbonden. Een minimaal bedrag per maand overmaken, of minimaal een bepaalde periode op de rekening laten staan, of alleen de hoge rente over gelden die er de volle maand op hebben gestaan.

En mensen zijn met hun geldzaken vaak lui. Als ze al eens de moeite nemen hun gelden naar een andere internetspaarrekening te boeken voor een hogere rente, dan wil dat niet zeggen dat ze er vervolgens ook weer bovenop blijven zitten. Dus als na een paar maanden de rente van hun rekening niet meer de beste is halen ze wellicht niet zo snel als jij denkt hun gelden weer weg. En dán gaat de bank wél marge maken.

Ik geloof niet dat het om een onontdekte renteoorlog gaat. En de trucs vallen denk ik ook wel mee, al moet je altijd wel goed naar de voorwaarden kijken: kun je je geld gewoon opnemen, en onder welke voorwaarden krijg je die hoge rente?

Zie ook: Wat is de rente op jouw spaarrekening?

Lees ook:Wat is de rente op jouw spaarrekening?
Lees ook:Zelfs 5,5% kan makkelijk bij NIBC Direct
Lees ook:Wij garanderen Duits spaargeld…
Lees ook:Voor wie moet onze garantieregeling gelden?
Lees ook:Alex mengt zich in spaarmarkt

5 reacties op “Vraag: rentetarieven op internetspaarrekeningen

  1. J. Dijkhuis

    Er zijn inderdaad vele mutaties geweest in de rentestanden voor spaarrekeningen. E-rente.nl is een particulier initiatief. Dagelijks wordt deze site bijgewerkt op het gebied van rentes voor sparen en lenen. Bij substantiele rentewijzigingen krijgen geinteresseerden een “Rente Alarm” toegestuurd om ze te wijzen op de mutatie(s)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Erik

    @ j.dijkhuis
    Heeft het soms dan wel zin om alles te verplaatsen. Bij de rabobank is er namelijk bonusrente. Die krijg over het laagste bedrag wat er in een kalenderjaar op die rekening staat.

    Aandezien dit 1.5% d8 is dat redelijk hoog.

      /   Beantwoorden  / 
  3. J. Dijkhuis

    Erik,
    Zelfs met bonusrente kom je niet op een rentetarief boven de 4%. Bij diverse banken, waaronder AT Bank en Credit Europe, komt het rentepercentage ruim hoger tot zelfs 4,5%

      /   Beantwoorden  / 
  4. rentejager

    Die hoge rentes is toch een beetje weinig rendement voor de moeite

    Je mag max 250 euro/ maand sparen. Begin je nu dan heb je na een jaar 3000 euro. Gemiddeld staat er dus 1500 euro op je spaarrekening. als je 4.5% krijgt heb je 67,50 euro rente na 1 jaar. bij bijv een Rabo rekening mag je meteen 3000 euro storten tegen 3.2% levert je dat al 96 euro per jaar op. dus tel uit je voordeel.

      /   Beantwoorden  / 
  5. J. Dijkhuis

    Nee, dat klopt niet. Bij AT Bank en Credit Europe hanteren ze geen beperkingen. Je mag dus ook in één keer een groot bedrag storten en morgen weer opnemen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.