Bijstandsuitkering voor Polen

Poolse arbeiders die op de Nederlandse arbeidsmarkt actief zijn en hier wonen, hebben onder voorwaarden recht op een uitkering bij het verliezen van hun baan. Een foutje in ons sociaal stelsel?

Hoe is het mogelijk dat Oosteuropeanen hier komen om werk te verrichten en een uitkering ontvangen zodra ze hun baan verliezen? Dit vroeg ik mij af toen ik las dat 4.000 Poolse arbeiders recht hebben op een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Heel simpel gesteld hebben ze hier recht op doordat ze aan de voorwaarden voor de uitkering voldoen.

De NOS schrijft dat de werkloosheid onder de Oost Europese medewerkers in 2011 is gedaald. In 2010 was 8,4 procent werkloos, in 2011 is dit percentage gezakt naar 7,2 procent.

Het is niet exact duidelijk hoeveel Oost Europese medewerkers recht hebben op een uitkering in Nederland. Sterker nog, het is zelfs niet duidelijk of ze opgebouwde rechten van elders hebben meegenomen om in Nederland langer recht te hebben op een uitkering. Er bestaat recht op een uitkering indien ze minimaal één jaar in Nederland hebben gewoond.

Wij moeten zien te voorkomen dat Nederland wordt gezien als paradijs voor mensen uit Oost Europa. Zelfs een uitkering op bijstandsniveau is voor deze mensen een zeer groot bedrag waar ze hun gezin in Oost Europa mee kunnen onderhouden.

Lees ook:Werken niet altijd aantrekkelijk voor gerechtigde op een WW-uitkering
Lees ook:Sollicitatieplicht voor werkloze kunstenaars?
Lees ook:Geen Nederlands, geen uitkering is onrealistisch
Lees ook:Kamerleden krijgen onredelijk hoog wachtgeld
Lees ook:Terugval in inkomen door de WW

4 reacties op “Bijstandsuitkering voor Polen

  1. Niels

    Ik vind het jammer genoeg een beetje een slecht onderzocht bericht. Ja, na een jaar hebben buitenlandse arbeiders recht op een WW of WIA-uitkering. Maar zij betalen hier wel premies voor. De duur van de WW is gekoppeld aan de duur van de werkrelatie. Bij een werkrelatie van 1 jaar is de WW duur slechts drie maanden.

    Een bijstandsuitkering kunnen zij pas krijgen als zij een duurzaam verblijfsrecht hebben. Dit is in de regel pas na vijf jaar onafgebroken in Nederland leven. Dat vergt dus nogal een lange adem.

    En dan die gedachte dat zij met de bijstandsuitkering een gezin in Oost-Europa zouden kunnen onderhouden. Polen heeft de grootste economische groei van de EU. Met andere woorden: de levensstandaard stijgt daar de komende jaren terwijl wij hier stagneren. Daarbij: de bijstand is naar Oost-Europese maatstaven wellicht riant, maar er blijft in Nederland nauwelijks geld over voor leuke dingen na alle vaste lasten, laat staan dat een Bulgaarse bijstandstrekker meer dan 20 euro over kan maken naar familie. Het gemiddelde loon in Bulgarije is 250 euro (het minimumloon is 75), dus een vetpot is dat ook niet.

    Ik denk dus dat het wel mee zal vallen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan

    Je spreekt over Polen en Oost-Europa, maar Polen ligt in Midden-Europa.

      /   Beantwoorden  / 
  3. rob

    Er zitten wel meer fouten in ons social stelsel !

      /   Beantwoorden  / 
  4. johan

    Het is weer precies als vroeger met de gastarbeiders.
    Hadden ook rechten op gebouwd,want de staat wilde ook van deze mensen geld zien, nu zien we weer het zelfde. Ja, mensen de staat wil wel de lusten maar niet de lasten en dat geldt niet alleen voor oost Europeanen,maar helaas ook voor ons. Griekse-,Franse banken,enz. helpen we, maar de gewone burger hoeft er niet op te rekenen, want daar is geen geld voor. Voor de rijke vriendjes is geld, voor het in hun ogen gepeupel niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.