Kamerleden krijgen onredelijk hoog wachtgeld

Het RTL nieuws heeft naar buiten gebracht dat oud Tweede Kamerleden tot het uiterste profiteren van de onredelijke wachtgeldregeling.

Iedere werknemers heeft recht op een vangnet indien ze hun baan verliezen, maar de Kamerleden hebben wel een zeer ruime regeling. In het afgelopen vijf jaar is er 20 miljoen euro uitgekeerd aan wachtgeld aan oud Tweede Kamerleden.

De voormalige Kamerleden ontvangen deze vergoeding ter overbrugging naar een andere functie. De gedachte hierachter was dat Kamerleden een grotere kans hebben om hun baan te verliezen, en ze moeten vaak een goede baan opgeven om in de Tweede Kamer zitting te kunnen nemen.

Gedurende het eerste jaar nadat ze uit de Tweede Kamer zijn gestapt of gezet, ontvangen ze nog 80% van hun salaris als Tweede Kamerlid. De drie jaren die daarop volgen, ontvangen ze 70%. Het recht vervalt zodra ze een andere baan accepteren. Ze hebben een sollicitatieplicht, maar in de praktijk blijkt toch dat ze de volledige vier jaar uitzitten met de uitkering.

Ik zou zeggen laat ze verplicht een baan accepteren waar ze zich waarschijnlijk te goed voor voelen. De samenleving moet al opdraaien voor de hoge salarissen, schrap de zeer onredelijk ruime wachtgeld. De regeling is al teruggebracht van zes jaar naar vier jaar, maar de regeling is nog steeds te riant.

Lees ook:Ontslag nemen en toch een uitkering
Lees ook:Parttime wethouders, verdienen fulltime
Lees ook:Werken niet altijd aantrekkelijk voor gerechtigde op een WW-uitkering
Lees ook:Bijstandsuitkering voor Polen
Lees ook:Een andere baan niet kunnen betalen

3 reacties op “Kamerleden krijgen onredelijk hoog wachtgeld

  1. Ron

    Ik heb nog een ander idee: laat iemand de volledige lijst publiceren. Naam & toenaam EN vooral de naam van de partij erbij aub.
    Dan ook erbij schrijven wat ze na die vier jaar zijn gaan doen. Kunnen ze uitleggen waarom dat niet IN die vier jaar kon.

    Op zich ben ik het er wel mee eens; sommigen geven een vaste, zekere baan op, en zo’n kamerlidmaatachap duurt soms maar kort.

    Maar aan de andere kant is een kamerlidmaatschap ook een ENORME kruiwagen naar een (nog beter?) betaalde baan..

      /   Beantwoorden  / 
  2. Juul

    Inderdaad Ron, geef de namen maar vrij, daarnaast zouden ze een onderzoek moeten instellen naar de reden waarom ze niet eerder een baan hebben gevonden.

    Indien blijkt dat ze waarschijnlijk misbruik van de regeling hebben gemaakt, moeten ze ook nog een groot deel van de “uitkering” terugbetalen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Henk ZH

    Als politicus in spé geef je een goed betaalde baan met een uitstekend perspectief op, in voor een tijdelijke hondenbaan als Tweede Kamerlid. Als tegemoetkoming in dat risico mag de wachtgeldregeling zeker niet te sober worden, anders komt er niemand meer op een verkiezingslijst.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.