Sollicitatieplicht voor werkloze kunstenaars?

Een kunstenaar heeft recht op een aanvulling indien hij of zij niet in staat is om genoeg te verdienen met kunst. Ze hebben recht op 70 procent van het bijstandsniveau en mogen bijverdienen tot 125 procent van het bijstandsniveau.

Volgens een artikel op Nu.nl hebben de kunstenaars recht op deze uitkering voor een duur van vier jaar. In deze periode hebben ze eigenlijk de kans om te zien of ze een bestaan als kunstenaar kunnen opbouwen. Gedurende deze periode hebben ze geen sollicitatieplicht. Het kabinet gaat nu het voorstel behandelen om de wet waar de uitkering uit voortvloeit (WWIK) af te schaffen.

Indien kunstenaars niet voldoende verdienen om van te kunnen leven, moeten ze proberen om een baan te vinden. Ik vergelijk kunstenaars met startende ondernemers. In eerste instantie gaan ze proberen om naast hun baan een start te maken met de onderneming. Indien de onderneming niet van de grond komt, zeggen ze niet hun baan op en laten ze hun droom varen. Op dezelfde manier zouden kunstenaars moeten proberen om een bestaan op te bouwen.

Lees ook:Bijstandsuitkering voor Polen
Lees ook:Werken niet altijd aantrekkelijk voor gerechtigde op een WW-uitkering
Lees ook:Ontslag nemen en toch een uitkering
Lees ook:Terugval in inkomen door de WW
Lees ook:Een andere baan niet kunnen betalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.