Zuinige auto’s zijn niet zo zuinig

fiat500Het televisieprogramma Kassa heeft onderzocht hoe zuinig de zuinige auto’s in de werkelijkheid zijn. De zeer zuinige auto’s blijken tot 40 procent minder zuinig dan dat de fabrikanten beloven.

Wij worden door de prijzen van brandstof en door gunstige regelingen vanuit de Overheid steeds meer gestimuleerd om onze energieverslindende auto’s in te ruilen voor de kleinere minder verbruikende auto’s. Dit belonen ze door de BPM en de wegenbelasting voor deze auto´s te schrappen . De zakelijke rijders stappen ook over door een bijtelling van slechts 14 procent. Helaas is de verbruik een stuk hoger dan dat de verbruikstests beloven.

In Kassa hebben ze drie auto’s onderzocht, namelijk de Toyota Aygo, de Fiat 500 en de Smart Fortwo CDI. De Fiat 500 zou 1 op 21 moeten rijden, maar met zeer zuinig rijden bleek slechts 15 kilometer op één liter haalbaar te zijn.

De TNO verklaarde in de uitzending dat autofabrikanten werken met een verouderde test, die niet te vergelijken is met de resultaten in de realiteit. Op basis van de werkelijke CO2 uitstaat zou geen van deze drie onderzochte auto’s vrijgesteld worden van BPM en wegenbelasting.

Lees ook:Goedkoop auto rijden
Lees ook:Steeds meer zuinige auto´s verkocht
Lees ook:Benzine duurder, zuinige auto kopen
Lees ook:Nieuwe auto kopen? Niet doen!
Lees ook:Belastingvoordeel meeste zuinige auto’s verdwijnt

6 reacties op “Zuinige auto’s zijn niet zo zuinig

  1. Debora

    Och, zo lang ze nog steeds zuiniger zijn dan andere auto’s lijken de maatregelen (BPM e.d.) me nog steeds terecht.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fred Wijma

    Ik heb er wel eens over nagedacht om mijn huidige auto in te ruilen tegen zo’n zuinigheidskampioen. Maar nu ik weet dat die zuinigheid met een “natte vinger” is ontstaan, kan ik net zo goed in mijn oude auto blijven rijden. Ben ik niet eens zo gek veel duurder uit.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Patrick

    Fred,

    Het is zo dat je nooit de “fabrieks gegevens” moet geloven. Ik bedoel, technisch zou het mogelijk moeten zijn dat een auto een snelheid behaald van 275 kilometer per uur. Uiteindelijk als je het gaspedaal intrapt gaat de auto op de teller niet harder dan 265. Of bijvoorbeeld, volgens de specificaties rijd een auto 1 op 25, maar wanneer je tankt blijkt dat je niet 1 op 25 hebt gereden, maar 1 op 18. Dat is altijd al geweest, het zal nu niet anders zijn…

    Debora,
    Als er strakke regelgeving is om in aanmerking te komen voor de vrijstellingen moet het voertuig daar wel aan voldoen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Wijma

      Ik heb altijd wel geweten dat je de zuinigheidscijfers van de autofabrikant met de nodige korreltjes zout moest nemen. Maar de verschillen die in het programma “Kassa” naar voren kwamen, zijn wel héél erg groot. Dan kan ik inderdaad beter in mijn huidige auto blijven rijden. Het benzineverbuik daarvan is na een periode van meer dan drie jaar wel duidelijk, en dat is heel wat betrouwbaarder dan een rolbanktest van ongeveer 20 minuten. Ik weet wat ik heb, en ik moet maar afwachten wat ik krijg. En bovendien: hoe lang houden die “zuinige” autootjes hun vrijstelling voor de wegenbelasting nog? Er moet voor miljarden bezuinigd worden in de komende vier jaar, en dat geld moet ergens vandaan komen.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Patrick

    Fred, ik heb het programma niet gezien, maar wel een aantal berichten hierover gelezen op internet. Het is schandalig hoe ze je om de tuin proberen te leiden. Maar ik heb ook begrepen dat de verschillende uitkomsten ook kunnen komen doordat er op verschillende manieren wordt getest. Ik denk overigens dat de overheid (of dat is naief mijnerzijds) de fiscale voordelen voor zuinige auto’s nog wel even laat zoals het is. Ik denk dat ze eerst de oudere auto’s gaan aanpakken door een CO2 uitstoot toeslag ofzo. Of een verhoging van de belasting voor auto’s ouder dan xx jaar. Je mag hopen op 10 jaar, maar het kan ook zo maar minder zijn. Goed, ik hoop het niet, maar misschien ben ik een beetje naief.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jan van Turius

    Wat een onzin ik rijd al 1 op 15 met mijn twingo uit 1995. In de zomer rijdt ik zelfs 1 op 17.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.