Pareltje van een onderzoek

Pareltje van een onderzoek...Het is natuurlijk geen nieuws, want dergelijke conclusies zijn al veel vaker getrokken. Maar het blijft zorgwekkend dat de gemiddelde Nederlander zo verschrikkelijk weinig over financiële zaken weet. Nu is er dan een onderzoek in opdracht van Paerel gedaan met een onderscheid naar deelgebied. Op de gebieden Beleggen en Pensioenen van respectievelijk 85% en 87% naïeviteit. Gemeten door de antwoorden op diverse vragen.

Wat me opvalt is dat alleen de ingewikkelder onderdelen van de financiën zijn gemeten: financiële planning. pensioenen, beleggen en hypotheken. Dat is helemaal in lijn met de opdrachtgever van het onderzoek, maar niet erg representatief. Hoeveel mensen zijn er niet die nooit iets te maken hebben of krijgen met financiële planning, hypotheken en beleggen? Alleen het pensioen treft in principe iedereen maar dan maakt het geheel me ook wel weer nieuwsgierig naar de vraagstelling. Misschien ook iets te moeilijk gedaan waardoor de gemiddelde Nederlander de vragen niet eens snapte? Ik twijfel toch wat aan de representativiteit eerlijk gezegd.

Heel verrassend is het volgende: het minst naïef waren onder andere de meer vermogende mensen en degenen die hadden aangegeven voldoende financiële kennis te bezitten. Ja duhhhh, zou mijn kleuter zeggen. Als hij snapte waar ik het over had. Maar dat doet hij niet, want hij is niet vermogend en heeft ook nog lang niet voldoende financiële kennis.

Lees ook:Hoeveel weet jij van financiële zaken?
Lees ook:Weinig kennis van hypotheken, nog minder van kredieten
Lees ook:Slechte economie maar een gevulde spaarrekening
Lees ook:Slechte advisering beleggingsverzekeringen
Lees ook:Heb je Beleggenblog al gezien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.