Heb jij het ook zo zwaar?

Consumentenvertrouwen ingestort?Het schijnt heel triest gesteld te zijn met het consumentenvertrouwen. We zitten zelfs met z'n allen in zak en as... De cijfers van het CBS liegen niet: de koopbereidheid is flink afgenomen. Het vertrouwen staat op -31: er zijn 31% meer mensen pessimistisch dan optimistisch. In juli is het percentage doemdenkers 59% ten opzichte van 39% in juni. Pffff dat klinkt allemaal wel heel verschrikkelijk. Een beetje nuance kan geen kwaad denk ik.

Zo denk ik dat het weer meespeelt. Nu is het weer mooi weer maar tot vorige week waren de zomervakanties natuurlijk behoorlijk verregend. Zou dat niet tot gevolg hebben dat de geinterviewden (die zijn duidelijk niet in het buitenland op vakantie) wat minder lekker in hun vel zaten?

Bovendien kan ik deze cijfers toch zo slecht rijmen met de drukte in de stad op zaterdag. Er zijn volgens mij verschrikkelijk veel mensen die nog behoorlijk geld uitgeven. Wie zich echt zorgen maakt over de financiën doet dat toch niet?

Dat alles duurder wordt, daar ben ik het mee eens. Maar ik heb sterk de indruk dat de meeste mensen toch nog heel behoorlijk een normaal leven kunnen bekostigen. Misschien moeten we wat terug in de luxe-uitgaven… Tja. Het was ook wel erg ruim allemaal voor velen.

In heel veel huishoudens zijn er genoeg aspecten waarop bespaard kan worden. In plaats van steen en been te klagen kun je ook structureel naar je uitgaven kijken als blijkt dat je tekort komt aan het eind van de maand. Of eigenlijk al als je tekort komt om te sparen.

Lees ook:Vrouwen wapperen met creditcard?
Lees ook:Ongevraagd bod op je huis
Lees ook:Speelgoed wordt fors duurder
Lees ook:Bespaartip: check bespaarblogs
Lees ook:VerdienIdee: affiliate marketing

3 reacties op “Heb jij het ook zo zwaar?

  1. Patrick

    Anneke,

    Toch is het zo. Het gaat niet alleen om het ‘geld uitgeven’. Het gaat erom waaraan het geld wordt uitgegeven. Wanneer er meer geld aan de eerste levensbehoeftes moet worden uitgegeven kan er minder worden uitgegeven aan duurzame goederen. Daar kijkt het CBS ook naar voor de bepaling van het consumentenvertrouwen. Nu is het zo dat juist de verkopen van duurzame goederen terug lopen. Ook stagneert de huizenmarkt, blijven huizen langer te koop staan en stijgt de hypotheekrente. Tel daar de kredietcrisis en de woerkerpolis affaire bij op en je hebt een dieptepunt in het vertrouwen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    Ik zei al: de cijfers liegen niet en die betwist ik ook zeker niet. Al denk ik wel dat er een soort van self-fulfilling prophecy op van toepassing is. Als iedereen maar heel hard roept dat het allemaal zo slecht gaat zullen veel mensen dat gevoel ook hebben. Terwijl heel veel Nederlanders in de praktijk toch gewoon een heel rijk leven hebben? Doemdenken is in mijn ogen gewoon (nog) niet op zijn plaats.

      /   Beantwoorden  / 
  3. mattie

    O maar ik geloof ook wel dat nog veel mensen een behoorlijk rijk leven hebben!
    Maar het overgrote deel moet worstelen tegenwoordig om de maand rond te komen!
    Persoonlijk heb ik niet eens het laagste loon,in de gulden tijd was het zelfs een goed loon!
    Wij hebben dus 1 loon,maar de regering streeft ernaar om zoveel mogelijk vrouwen aan het werk te krijgen,en daarom worden er blijkbaar zoveel belastingen eigen bijdrages en verhogingen verzonnen,zodat je niet meer uitkomt met 1 loon,en wel moet werken he???
    Ik was nu met mijn goede loon al een half jaar op de hand(wasmachine stuk)en kan het niet redden om geld achteruit te leggen,elke maand verlangd de overheid wel een extratje van mij!
    Ben ik nu aan het roepen dat het slecht gaat? doemdenken??
    HET GAAT SLECHT,ik ben nu 56 jaar,heb een chronisch zieke man,en heb er nog nooit zo voor gestaan als nu!
    Om me heen, mensen die een klein bedrijfje hebben,op de markt staan,allemaal kapot,op de markt word niets meer verkocht!!
    Ik stond ook op de markt,maar door ziekte man kon dat niet meer,
    Ik heb de markt in 6 jaar tijd van goed naar rampzalig zien gaan(doemdenken? nee realiteit!
    Internet(ebay)het zelfde laken een pak,op zn kont!
    Nee dit praten wij onszelf niet aan,dit is realiteit!!
    Ik hoop alleen dat wij volgen jaar na prinsjesdag nog kunnen eten????
    Dus kom bij mij niet aan met doemdenken,ondervind het eerst maar eens aan den lijfe!!
    Mischien heb je het zelf nog te goed dat je niet om je heen kijkt wat er werkelijk aan de hand is!!
    Groeten Mattie

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.