Flitskrediet weer in de schijnwerpers

Het is een tijdje stil geweest rondom de flitskredieten, ook wel minikredieten of SMS-leningen genoemd. Een tijd geleden schreef ik al eens over de waanzinnige kosten die gerekend worden voor de korte leningen. Op dat moment ging het om een nieuw verschijnsel, op de markt gebracht door het Finse Ferratum. Inmiddels zijn er nog een paar aanbieders die iets soortgelijks doen. Een heel griezelig systeem.

>Je leent renteloos een paar honderd eurootjes en betaalt het na een paar weken weer terug. Renteloos? Ja echt – er wordt geen rente gerekend. Maar wel behandelingskosten, en die lopen heel hard op.

De VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland) probeert nu de overheid te bewegen er iets aan te doen. De aanbieders van flitskredieten vallen niet onder de regels van de AFM omdat die pas van toepassing zijn bij kredieten met een looptijd van minimaal 3 maanden.

De rente die reguliere kredietverstrekkers in rekening mogen brengen is maximaal 18%. Nu vind ik dat al heel fors, maar het is peanuts vergeleken bij de totale kosten van zo’n flitskrediet. Als je dat doorrekent naar de kosten per jaar kom je zomaar op 600%!

De VFN wil dat de kostengrens voor deze kredieten ook op 18% wordt gesteld. Ik denk dat het dan snel afgelopen zal zijn met het aanbieden van flitskredieten.

Lees ook:Minikrediet tegen megakosten
Lees ook:Zakelijk krediet, maar niet bij de banken!
Lees ook:Lenen aan banden
Lees ook:Spaarrente stort in
Lees ook:Een baan kopen voor 25.000 dollar

0 reacties op “Flitskrediet weer in de schijnwerpers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.