Banksparen – is het nou wat of niet?

Banksparen een lekkend bad?Heerlijke tegenstrijdige berichten in de pers over banksparen. De eerste drie maanden van de nieuwe wet zijn bijna voorbij dus allerlei partijen maken de balans op. Z24 concludeert na onderzoek dat banksparen ‘een lekkend bad’ is en ‘duur en weinig keus’. Dit lees je meer in de media en tja – ook een bankspaarproduct is niet zonder kosten. Helemaal niet als het om beleggen gaat. Maar wat schetst de verbazing?

De Consumentenbond stelt dat de bankspaarproducten wel een goed alternatief zijn voor beleggingsverzekeringen. Omdat de kosten een stuk lager zijn dan in de verzekeringsvariant en daarmee de opbrengst voor de klant hoger.

Nu sluiten de beide berichtgevingen elkaar niet uit, maar de insteek is zo duidelijk verschillend. De Consumentenbond kan – na de liefdesverklaring voor banksparen eind vorig jaar – misschien ook (nog) niet geloofwaardig negatief uit de hoek komen.

Eerder haalde ik de mening van Jos Koets al aan, die duidelijk liever een KEW dan een SEW of BEW adviseert. Dat is dan weer gebaseerd op de bijbehorende regelgeving en niet op het kostenaspect.

Als ik eerlijk ben heb ik nog geen mening. Ik heb nog lang niet genoeg gelezen en gehoord om een goed onderbouwd voor of tegen te stellen. Eigenlijk heb ik sowieso meer met flexibiliteit in financiën en daardoor niet dol op fiscale keurslijven. Wat me wel opvalt is dat de vergelijkbaarheid van producten nogal beperkt is en daarmee de zo gewenst transparantie misschien alleen maar verder weg drijft.

Lees ook:Gekleurde berichtgeving over banksparen
Lees ook:Cijfervoorbeeld vergelijking banksparen met verzekerd sparen
Lees ook:Verzekeraars bieden een negatief rendement op lijfrentekapitaal
Lees ook:Kiezen voor banksparen? Let op de kosten
Lees ook:Behandeld in Kassa: banksparen

Eén reactie op “Banksparen – is het nou wat of niet?

  1. MSNhypotheken.nl

    Van de enorme netto besparingen bij banksparen ten opzichte van een traditionele spaarhypotheek is eigenlijk niet veel te merken. Uit praktijkberekeningen blijkt in gevallen dat een traditionele spaarhypotheek soms gewoon goedkoper is. Wel kan er dan bijvoorbeeld wegens de ‘eenvoud’ en helderheid van het produkt gekozen worden voor banksparen. Ieder zijn voorkeur.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.