Kiezen voor banksparen? Let op de kosten

Voor Geld.nl heb ik een blog geschreven over de kosten van het banksparen. In vergelijking met een lijfrenteverzekering wordt er bij het banksparen veel lagere kosten doorberekend, maar let wel op! Sommige banken rekenen hoge aanvullende kosten.

Banksparen is in vergelijking met het verzekeren een transparant product. Over het saldo op de lijfrentespaarrekening krijg je een rentevergoeding. De diverse aanbieders kun je eenvoudig vergelijken aan de hand van de rentes, maar helaas hanteren banken toch nog vaak extra kosten. Naast advieskosten kunnen er nog andere aanvullende kosten in rekening gebracht worden.

Welke kosten worden er doorberekend bij het banksparen?
In de rentetarieven zit uiteraard ook al een renteopslag verwerkt. Daarnaast hanteren banken vaak nog een aantal kosten die los in rekening gebracht worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan opnamekosten en openingskosten. De advieskosten zijn de grootste kostenpost bij het afsluiten van een lijfrentespaarrekening.

Hoe hoog zijn de advieskosten?
In 2013 is het provisieverbod ingesteld. Hierdoor is het niet meer mogelijk om advies- en bemiddelingskosten te verwerken in het product. Deze kosten moeten nu los in rekening gebracht worden. De hoogte van de advieskosten kunnen zelfs oplopen tot €750 bij de onafhankelijke adviseur. Door de rekening rechtstreeks bij de bank aan te vragen kunnen deze kosten bespaard worden. In de praktijk blijkt dat een stukje advies vaak wel van toegevoegde waarde is.

Let bij het afsluiten van een lijfrentespaarrekening niet uitsluitend op de hoogte van de rente. Let ook goed op de bijkomende kosten.

Lees ook:Advieskosten bij banksparen zijn hoog
Lees ook:Hypotheekadvies van de grote banken moet beter
Lees ook:Klant beter uit door provisieverbod?
Lees ook:Onafhankelijke adviseur verliest het van de bankadviseur
Lees ook:Verzekeraars bieden een negatief rendement op lijfrentekapitaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.