Assurantiebelasting omhoog door banksparen

Veel aandacht is er nog niet aan besteed in de media, maar per 1 maart 2008 gaat de assurantiebelasting omhoog. Op dit moment is dat nog 7%, dat wordt 7,5%. De aanleiding voor deze verhoging is … het banksparen! Deze bredere mogelijkheid om fiscaal gunstig te sparen moest financiële dekking krijgen. Daarom is tijdens de behandeling van het wetsvoorstel van Depla en Blok besloten om dat geld vrij te maken door het verhogen van de assurantiebelasting.

Dat is eigenlijk een beetje gek. Assurantiebelasting wordt geheven over schadeverzekeringen, terwijl banksparen te maken heeft met pensioenen en hypotheken. Desondanks heeft de Tweede Kamer het zo besloten. Eigenlijk zou de verhoging ingaan per 1 januari 2008 – net als de mogelijkheid tot banksparen. Maar vanwege uitvoeringsproblemen bij de verzekeraars, en ongetwijfeld ook bij tussenpersonen, is de invoering uitgesteld tot 1 maart.

Het zal geen enorme gevolgen hebben voor onze portemonnee. Een half procent… als je in totaal per jaar € 1000 aan verzekeringspremies betaalt kost het dus € 5 extra. Assurantiebelasting wordt dus geheven over schadeverzekeringen. Denk daarbij aan uw inboedel-, auto-, reis-, woonhuis-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering. Uw levenpolis, lijfrenteverzekering en zorgverzekering worden door deze verhoging gelukkig dus niet duurder. Daarin gaan veel grotere bedragen om dus zou de verhoging daar ook veel meer impact hebben.

Lees ook:Besparen op de assurantiebelasting
Lees ook:Heeft u de schadeverzekeringen al overgesloten?
Lees ook:De beste bespaartips voor 2013? Vergelijk nog in 2012
Lees ook:Premie schadeverzekeringen omhoog in 2013
Lees ook:Verzekeren wordt flink duurder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.