Waar lenen Nederlanders geld voor?

brandstofFreo heeft onderzocht waar Nederlanders geld voor lenen. Hieruit blijkt dat het aanschaffen van een auto leendoel nummer één is.

Freo is een ondernemingen gericht op het verstrekken van kredieten (dochter is van de Rabobank). Zij hebben een analyse verricht onder ruim twaalfduizend aanvragers. Hieruit blijkt dat maar liefst 29 procent van de leningen worden afgesloten om een auto aan te schaffen. Voor veel mensen is een auto noodzakelijk om te hebben, maar het is en het blijft een zeer slechte investering. Op de meest waardevaste auto, schrijft u in een periode van vier jaar en honderdduizend kilometer op de teller al meer dan 50 procent af.

Daarnaast worden er leningen gesloten voor..?
Verder blijkt dat 24 procent van de leningen gesloten worden om andere leningen over te sluiten. Van deze oversluiters hebben mogelijk ook nog een groot deel het geld uitgegeven aan een auto, eigenlijk zou het percentage van leningen ten behoeve van een auto dus nog hoger liggen. De rest van de leningen worden gesloten om extra bestedingsruimte te creëren (16 procent) en voor verbeteringen aan het huis (11 procent).

Lees ook:Premie autoverzekering afhankelijk van uw postcode
Lees ook:Spijt van een lening
Lees ook:Geen wegenbelasting meer!
Lees ook:Tweedehands Bugatti Veyron kopen
Lees ook:Kredietgids: heldere uitleg over lenen

3 reacties op “Waar lenen Nederlanders geld voor?

  1. Ribank geld lenen

    Wat je ziet is dat de meeste leningen zijn gericht in waardevaste investeringen. Een auto behoudt een bepaalde waarde, een verbouwing aan het huis ook. Dit is beter voor de lener en natuurlijk de bank. Wel een kanttekening is dat Freo het onderzoek enkel heeft gehouden onder haar eigen klantenportfolio en Freo gespecialiseerd is in kleinere leningen. Hierdoor kan het beeld verkeerd zijn dat er alleen voor autos hoofdzakelijk geleend wort.

    groeten,

    Thijs Nieuwdorp

      /   Beantwoorden  / 
  2. Geld lenen voor een auto

    De auto lijkt de meest verstandige keuze om geld voor te lenen. Het is soms zo dat je de auto nodig hebt om naar je werk te kunnen. Zonder werk is er dan helemaal geen geld.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ron

      Lenen levert zelden wat op, en kost meestal alleen maar geld – kortom, in vrijwel alle gevallen kun je beter sparen. Er zijn volgens mij maar drie zaken waarvoor het verstandig kan zijn om een lening aan te gaan: 1. een opleiding, 2. een bedrijf 3. een huis.
      Hoewel het altijd een risico blijft, hebben deze zaken de meeste kans om meer geld op te brengen dan ze kosten.

      Verbouwing? Je kunt waarschijnlijk beter ervoor sparen. Auto? Laat me niet lachen. Na tien jaar NIKS meer waard. Geld weg. En intussen betaal je de hele tijd rente. Beter voor sparen.

      Ik begrijp het wel; in het onderzoek worden deze investeringen vergeleken met NOG slechtere, bijvoorbeeld in elektronica, of -nog erger- in vakanties of horecabezoek. Maar het wordt tijd dat mensen die zo’n lening afsluiten gaan inzien dat dat ‘achteraf sparen’ (=lenen) veel duurder is dan gewoon vooraf sparen… Kortom, dat je op termijn een grotere auto kunt kopen als je er eerst voor hebt gespaard.

      Maar dat zal wel wishful thinking blijken.. :-(

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.