Voorzichtiger met lenen

Ja, dat mag je wel verwachten lijkt me. Een tijdje geleden kwam er een onderzoek langs van de website Lening & Geld lenen, waarin ze consumenten gevraagd hadden naar hun houding ten opzichte van lenen. Het was een vervolgonderzoek: het eerste was zes maanden ervoor gedaan. Niet verrassend is dat de deelnemers nu aangaven langer na te denken voordat ze een lening afsluiten, en bovendien beter te kijken naar voorwaarden en bijkomende kosten dan voorheen. Het aantal aanvragen dat via de site gedaan wordt is wat gedaald, terwijl de belangstelling (bezoek) voor lenen sterk toeneemt.

Een grote groep informatiezoekers wordt gevormd door de mensen met een negatieve BKR-codering. Die kunnen eigenlijk nergens meer terecht maar blijven doorlopend zoeken naar mogelijkheden om een lening af te sluiten.

De AFM zal blij zijn te vernemen dat de slogan ‘Pas op: geld lenen kost geld’ goed bekend is bij degenen aan wie de vragen werden gesteld. Al kan dat ook weer niet echt anders; wie zich bezighoudt met zoeken naar (informatie over) een lening, wordt eigenlijk overal geconfronteerd met die waarschuwing. Of deze verder enig effect heeft valt alleen niet goed te meten.

Lees ook:Consument wil steeds meer lenen
Lees ook:De verschillende soorten leningen
Lees ook:Geld lenen in België
Lees ook:Hoe werkt een doorlopend krediet?
Lees ook:Schokkende leenconclusies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.