Financiële bijsluiter: vraag erom!

Financiele Bijsluiter AFMWie een zogenaamd complex financieel product afsluiten moet een financiële bijsluiter krijgen. Wat zijn complexe financiële producten? Hypotheken (aflosvrij niet), levensverzekeringen, lijfrentepolissen, beleggingsfondsen. De bijsluiter zou een goed verhaal moeten zijn – lekker kort. Inderdaad : twee pagina's met informatie over het product, de risico's, kosten, opbrengsten en voorwaarden.

Het is één van de vele initiatieven om financiële producten inzichtelijker en beter te vergelijken te maken. Wordt dat bereikt met de financiële bijsluiter? Eerlijk gezegd betwijfel ik het. Ik heb het idee dat mensen de bijsluiter samen met alle andere informatie die ze krijgen op een grote stapel leggen van "documenten die ze toch niet snappen". Waaarvan ze het niet nodig vinden om zich erin te verdiepen. Of geen zin hebben om er vragen over te stellen. Of dat niet durven uit angst dom over te komen. En dát is pas dom!

Informatie over financiële producten moet natuurlijk zo helder mogelijk gebracht worden. Dat is soms best lastig, want er komt voor een leek best veel bij kijken. De financiële bijsluiter is zo eenvoudig mogelijk opgesteld, dus maak daar gebruik van. En stel die vragen – voordat je een handtekening zet.

Ben je op zoek naar een financiële bijsluiter? Op deze site zouden ze allemaal te vinden moeten zijn.

Lees ook:eyeOpen, een nieuwe manier van financiële advisering
Lees ook:Stichting Bijsluiterscore
Lees ook:Is garantiebeleggen de oplossing?
Lees ook:Bankspaarhypotheek uitgeroepen tot product van de maand
Lees ook:Geldreclames: goed verhaal, lekker kort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.