Verbeter de wereld, begin bij je bank

Koren op de molen van de notoire schreeuwers: de Eerlijke Bankwijzer. Natuurlijk zullen de schreeuwers roepen dat geen enkele bank eerlijk is… Deze vergelijking van banken is opgesteld door Oxvam Novib, Amnesty International, Milieu Defensie en FNV. De banken worden vergeleken op thema’s als klimaatverandering, mensenrechten, wapenhandel en corruptie. Je ziet er alleen de echt Nederlandse banken terug: ABN AMRO, Aegon, ASN Bank, DSB Bank, Fortis, Friesland Bank, ING, Rabobank, Robeco, SNS Bank, SNS Regio Bank en Triodos Bank.

Zoals te verwachten was doen ASN Bank en Triodos Bank het in deze vergelijking het beste. Het zou ook niet anders mogen zijn natuurlijk. Bij Aegon, Friesland Bank, SNS Bank en SNS Regio Bank staan alle thema’s op rood… slecht dus. Dat mag wel iets genuanceerd worden: de oordelen zijn gegeven op basis van het beleid. Geen beleid op een thema wordt beoordeeld als slecht.

Vind je dit heel interessant, dan kun je op de Eerlijke Bankwijzer het volledige rapport downloaden. Doe jij iets met dit soort informatie? Vind je het belangrijk dat jouw bank beleid heeft op de genoemde thema’s? Overweeg je om over te stappen naar een andere bank om deze redenen?

Ik zit het opeens wel te overwegen. Waarom niet – het geeft even rompslomp maar als veel mensen het doen geeft het wel een signaal. Zoals de site zegt: ‘Verbeter de wereld, begin bij je bank’.

Lees ook:Hoe eerlijk is uw spaarbank?
Lees ook:Mijn geld gaat goed
Lees ook:ASN Bank en Triodos profiteren van bonusrel
Lees ook:Spaarrente op nul
Lees ook:Krijgen spaarders van Friesland Bank de spaarrentes van de Rabobank?

5 reacties op “Verbeter de wereld, begin bij je bank

  1. Joop van Vlerken

    Ik vraag me dan altijd af of die duurzame beleggingen van ASN en Triodos wel hetzelfde rendement opleveren als de niet-duurzame beleggingen van ander banken. Uiteindelijk gaat het toch om de pegels.

    Groet,

    Joop

      /   Beantwoorden  / 
  2. Patrick

    Tja, verbeter de wereld zolang jij er maar rijker van kan worden. Een eerlijke handel en een goed milieu beleid zijn dan van minder belang. Nee, doe mij maar een goede duurzame belegging met wat minder rendement.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Eric

    In november 1999 heb ik mijn spaargeld overgeheveld van de Postbank naar de ASN Bank. in 2003 ben ik gaan beleggen in drie verschillende fondsen van ASN. In oktober 2007 heb ik besloten ook van betaalrekening te veranderen, van Postbank naar Triodosbank (waar ik inmiddels ook een deposito en gewone spaarrekening heb).

    Over de rompslomp: bij het veranderen van spaarrekening is dat echt minimaal. Betaalrekening kost wat meer moeite, maar valt uiteindelijk ook erg mee. Ik heb geen overstapservice gebruikt, maar heb gelijdelijk zelf alles aangepast aan het nieuwe rekeningnummer, te beginnen met mijn salaris.

    Over het rendement van de beleggingsfondsen: ze doen niet onder voor “gewone” beleggingsfondsen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Fred Wijma

    Jammer dat alleen de z.g. echt Nederlandse banken in de beoordeling zijn meegenomen. Het zou niet verkeerd zijn als er ook eens gekeken werd naar banken als CEB, ATB, AK-bank etc. etc. Veel Nederlanders hebben bij deze banken hun spaargeld ondergebracht vanwege de hoge rentes die er worden geboden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Daar zou ik ook wel erg nieuwsgierig naar zijn.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.