Crisistaks voor de rijksten

Een tijdelijke crisistaks voor iedereen die meer vedient dan premier Balkenende… waar gaat dat nu weer over? Een heer Schuurman, Eerste Kamer-lid voro de ChristenUnie, vindt dat zoiets een goed plan is. De echt rijken hebben immers nauwelijks last van de crisis, “die kunnen best wat missen“. De crisistaks zou vormgegeven moeten worden door een extra belastingschijf voor inkomens boven de € 125.000, met een te betalen belastingpercentage van 60%. Zou flink geld opleveren natuurlijk.

Ja, dat wel. Het zou flink geld opleveren. En volgens Schuurman zou het ook tegemoetkomen aan een „breed beleefd, sluimerend gevoel in de samenleving, dat de hogere inkomens nu echt eens moeten worden aangepakt”. Is dat zo? Moeten hogere inkomens worden aangepakt? Moet de overheid op treden als een soort Robin Hood die (nog meer) geld weghaalt bij de rijken ter ondersteuning van de armen?

Ik vind dat eerlijk gezegd ontzettende onzin. Alsof het een misdaad is om veel te verdienen. Dat slaat toch nergens op! Hoge salarissen worden betaald door bedrijven omdat die dat kennelijk over hebben voor die persoon. Of dat terecht is of niet, daar kun je natuurlijk over discussieren. Het blijft simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. Bonussen en vertrekpremies zijn vaak wel discutabel, maar het salaris…

Ach, het is een beetje de discussie over de salarissen van topvoetballers. Veel mensen vinden die bedragen belachelijk. Dat zijn ze op zich ook wel – toch heb ik altijd geroepen: als een club dat wil betalen voor zo’n jongen, dan hebben ze daar kennelijk een goede reden voor.

Terug naar het plan voor die crisistaks. Maakt die kans? Denk ik niet.

Lees ook:Zorgkosten niet oorzaak van grote daling koopkracht
Lees ook:Extra belasting bij overgewicht?
Lees ook:Zorgpremies per 2010 omhoog!
Lees ook:Snijden in de zorgtoeslag
Lees ook:Zorgverzekering in stapjes steeds duurder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.