BTW weg ermee

Spannende slogan van een actie van Media Markt ( ‘Media Markt betaalt voor jou de BTW’), waarover op de site van Kassa een stuk geschreven is. Klanten voelen zich misleid doordat met deze actie sommige artikelen toch duurder zijn dan een paar weken eerder in een aanbieding van Media Markt. Ik vind dat dan weer niet zo vreemd, maar goed. In het artikel wordt door klanten ook geklaagd over een verkeerde berekening van de BTW-korting. Daar moest ik wel een beetje om lachen, want toen ik in een grijs verleden even voor de klas stond heb ik deze berekening geprobeerd duidelijk te maken aan de leerlingen. Voor wie het net als de klagers even niet meer weet doe ik het nog een keer over.

Een prijs inclusief 19% BTW is in feite 119% van de eigenlijke prijs. Om de BTW eraf te halen moet je dus niet 19% van de prijs inclusief BTW nemen, dan kom je niet goed uit. Voor het berekenen van het BTW bedrag neem je 19/119 van de prijs inclusief BTW. De prijs exclusief BTW is dus 100/119 van de prijs inclusief BTW. Snap je het nog? Voor extra duidelijkheid nog een rekenvoorbeeld.

Als een artikel € 1000 kost inclusief BTW is het BTW bedrag 19/119 * 1000 = € 159,66 en de prijs exclusief BTW 100/119 * 1000 = € 840,34. Wat veel mensen fout doen is dat ze denken: de BTW is € 190 (19% van € 1000) dus de prijs zonder BTW moet dan € 810 zijn.

Zo, juf Anneke heeft haar best weer gedaan. Nu maar hopen dat de klagers bij Kassa geen oud-leerlingen van me waren…

Lees ook:Kassa: shoppen bij autoverzekeringen loont
Lees ook:Wat kost een auto aan brandstof?
Lees ook:Gratis iPad2 bij Lynx
Lees ook:Bespaartip: € 2684 per jaar op energie
Lees ook:NHG 2008: kosten omhoog, koopgrens ongewijzigd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.