ZZP-ers hoeven hun pensioen niet meer op te eten

ZZP-ers hebben geen vangnet in de vorm van een WW-uitkering. Ook het risico van arbeidsongeschiktheid moeten ze zelf afdekken. Een aanvullende nadeel is dat de meeste ZZP-ers ook geen pensioen opbouwen. Dit kunnen ze ondervangen door geld te storten in de vorm van een lijfrentevoorziening, maar vreemd genoeg wordt dit bedrag gezien als vermogen bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. Eindelijk gaat dit veranderen per 1 januari 2015.

Iedere Nederlander heeft recht op een basisinkomen. Indien er geen recht bestaat op andere voorzieningen, kan er een bijstandsuitkering worden aangevraagd bij onvoldoende of geen inkomen. Je hebt geen recht op bijstand als je vermogen bezit. Voor een alleenstaande is er €5.850 aan vermogen vrijgesteld. Voor samenwonenden en alleenstaande ouders €11.700. Ook de overwaarde in de eigen woning kan het recht op bijstand beïnvloeden. Een overwaarde tot € 49.400,00 is vrijgesteld.

Pensioenrechten zijn vrijgesteld
Pensioenrechten worden niet meegerekend als vermogen. Omdat ZZP-ers vaak niet de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan een pensioenregeling, moeten ze zelf voorzieningen treffen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een lijfrentekapitaal. Het probleem is dat voor ZZP-ers de opgebouwde waarde aan lijfrentekapitaal mee kan worden geteld als vermogen. Ze moeten dus hun pensioen opeten voordat er recht bestaat op bijstand. Per 2015 gaat dit veranderen

Eindelijk heeft de politiek ingezien dat dit onwenselijk is!

Lees ook:Wat zijn de fiscale mogelijkheden met lijfrente?
Lees ook:Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten tegen lage kosten
Lees ook:Groot bedrag ontvangen – wat blijft er van over?
Lees ook:Kinderalimentatie niet meer aftrekbaar vanaf 2015
Lees ook:65-plussers met bijstand krijgen soepeler regels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.