Gaat cash geld uitsterven?

Dit zat er natuurlijk aan te komen: het moment waarop er gesproken gaat worden over het afschaffen van contant geld. Nu gaat het niet meteen over afschaffen, maar wel over het weren van cash in de supermarkt. Over een paar jaar zou het in de ogen van de CBL (brancheorganisatie) niet meer mogelijk moeten zijn om met contanten te betalen in de super. In Almere zijn ze er al mee aan het proefdraaien vanwege het idiote aantal overvallen daar. En wat vinden wij hiervan?

Persoonlijk denk ik – net als de Consumentenbond – dat het een stap te ver gaat. Natuurlijk is het in het bealng van de veiligheid dat er in supermarkten (maar ook elders) zo min mogelijk contant geld aanwezig is. Pinnen en chippen stimuleren is in mijn ogen ook helemaal prima. Maar cash afschaffen?

Ik denk dan even aan ouderen die het gewoon veel prettiger vinden om met contanten te betalen. En aan de adviezen die gegeven worden aan mensen die de neiging hebben teveel geld uit te geven en moeten besparen. Daartegen wordt gezegd: pin per week een vast bedrag en betaal je uitgaven in contanten. Zo heb je een veel beter overzicht over wat je nog te besteden hebt en zul je minder uitgeven. Dat zou dus niet meer kunnen als je in de supermarkt niet meer met contant geld kunt betalen.

Nee, betalen met contanten helemaal afschaffen vind ik geen goed plan. Misschien is het wennen en weten we over vijf jaar niet beter hoor, dat zou best kunnen. Maar ondertussen is brief- en muntgeld toch gewoon een wettig betaalmiddel? Mag dat überhaupt geweigerd worden?

Lees ook:Contant geld gaat uitsterven
Lees ook:Is het geld van de cassière niet vals?
Lees ook:Supermarkten zonder cash?
Lees ook:Dan maar contant betalen?
Lees ook:Koningshuis en Songfestival

8 reacties op “Gaat cash geld uitsterven?

  1. Patrick

    Volgens mij mag een wettelijk betaalmiddel niet geweigerd worden, maar ja… kom eens met een officiel briefje van EUR 200,- en geen enkele winkel wil het voor je wisselen. Dus ja, uiteindelijk kunnen ze weigeren. De kans bestaat dat klanten weglopen en naar een andere winkel gaan waar wel met contanten betaald kan worden, maar daar zal de supermarkt zich niet veel van aantrekken. Hoorde vanmorgen dat de gezamelijke omzet van de supermarkten in NL nog steeds flink aan het groeien is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Debora

    Ik vind het een prima idee. Het aantal ouderen dat niet of slecht met een pinpas om kan gaan wordt steeds kleiner . En het scheelt de supermarkten veel risico en geld, waar wij als consument uiteindelijk alleen maar voordeel aan hebben. Geen overvallen betekent ook dat het voor ons veiliger wordt.
    Ik begreep trouwens dat ze nog wel een oplossing gaan zoeken voor mensen die niet kunnen of willen pinnen. Ik kan me voorstellen dat ze iets doen omgedraaid aan wat sommige groothandels doen: 1 kassa voor cash, de andere kassa’s alleen voor pin.

      /   Beantwoorden  / 
  3. emily

    Ik vind het een heel erg fout en gevaarlijk idee, omdat mensen hoe dan ook met cash geld over straat gaan. Is het niet voor de supermarkt, dan is het wel voor de haringkar of 1001 andere dingetjes. Hoe beter beveiligd de banken, postkantoren en nu dan de supermarkten, hoe onveiliger het op straat wordt voor de gewone man/vrouw. “Gewone” tasjesroof is al ouderwets geworden sinds vorige week een fietsende vrouw opzettelijk door een auto is aangereden met de bedoeling haar te beroven (Hemweg, A’dam) Moeten we dan uiteindelijk de hele dag binnenshuis zitten achter de computer, en onze bestellingen laten bezorgen? Wat een afschuwelijke wereld wordt dat.
    Ik wil bovendien overal met cash kunnen betalen om mijn budget en uitgavenpatroon goed in de gaten te houden. De euro heeft een kaalslag veroorzaakt, dat wil je niet weten! Winkels waar je alleen kunt pinnen mijd ik nu al als de pest.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Debora

      Dat is nog maar beperkt waar. De enige plek waar ik nog cash moet betalen is de kantine, verder kan ik inmiddels overal met pin terecht, zelfs bij de bakker. En dat gaat steeds meer zo worden. Net zoals we ooit van alleen muntgeld met echte waarde zijn overgestapt naar symbolische papieren en munten, zo zal in de nabije toekomst ook een overstap komen van munten en papier naar de pin.

      Overigens geloof ik niet in een verschuiving van supermarkt overvallen naar straat overvallen. Een supermarkt overval zal honderden tot duizenden euro’s opleveren, 1 tas is tussen een paar tientjes (meeste gevallen) en een paar honderd euro (zelden). Volgens mij wordt dat zo’n lamlul te veel werk.

      Ik begrijp dat er mensen zijn die cash gebruiken om meer controle te houden over hun financiën, maar uiteindelijk is dat maar 1 van de mogelijke manieren om dit te doen. Het betekent alleen dat sommigen een andere ‘lifehack’ moet verzinnen.

        /   Beantwoorden  / 
  4. saar

    Het is al langer bekend dat er iets is(de overheid)die alles in beeld wil (controle)Al s bij stil gestaan..de AH bonus kaart? of super de boer met hun punten waarbij je met 200 zoveel punten n cheque krijgt ter waarde van 5 eu?
    Alles wat je koopt en je die ah bonus en super de boer kaarten laat scannen wordt allemaal opgeslagen.Er kan van dag tot dag bekeken worden wat je besteed en waaraan…
    En wij maar denken dat we voordeel halen..allemaal bedoeld om ieder mens onder kontrole te hebben.
    Ben hier ook pas achter gekomen hoor…voor mij dus geen zgn bonuskorting meer…(was t al niet)
    Het gaat AH geen donder aan of ik nou elke dag pasta koop of 10 flessen goedkopie wijn..wordt wel opgeslagen in hun openbaar bestand..
    Ga maar s naar AH site en voer je bonuskaartnummer in….Dit is maar n klein dingetje..
    Het heeft niks te maken met overvallen e d ..
    Net als het Europa gedoe…grootste gros stemde tegen de nwe grondwet…maar ach dat stemmen had ook weinig nut…
    De meeste Nederlanders willen geen EU…maar dat zgn referendum…gewoon n spel…
    Dan de euro:Ik zit al jaren in de verkoop,en heb met afgrijzen gezien hoe de gulden euro werdt…echt mensen ,we betalen meer dan dubbel in vergelijking met de gulden..Al die lui die beweren dat het niet zo is praten enkel naar hun eigen knip.Let op:! 1 gulden=2.20371 euro!Ik was verkoopster bij de Lidl waar n zak patat 1.65 gulden koste in het jaar 2000…dezelfde zak patat is nu 1.79 euro…dat is dus meer dan dubbel..maar helaas zijn wij nederlanders niet van de demostraties en vreten we alles wat de overheid bepaald..(die er n beste zakcent aan verdienen)Vandaag de dag heb ik n snoepwinkel bij n gelegenheid,en moet tot mn afgrijzen voor n simpel spekkie 10 cent vragen…(kan niet anders omdat ik er ook aan verdienen moet) maar het is ten hemel schrijend….Dus mendsen als je niet wil dat je hele leven bloot gegeven wordt…knip je AH pas door en van de super de boer…(de aanbiedingen daar slaan al helemaal nergens op
    (bij de Sde B doen ze voorkomen dat je n aanbieding hebt,maar je krijgt enkel extra punten)due goed op de kaartjes letten voor t schap.
    Doe de boodschappen die je nodig hebt zonder die zgn voordeeltjes..want :BIG BROTHER IS WATCHING YOU!
    Heerlijk eens mn mening en bevindingen te gallen..
    onderzoek t maar s…Dan je mobiele foon;waar je ook bent ,ze weten waar je zit..foon uit of aan..Enge gedachte of niet dan….
    llieve groet.
    n moeder van 4 die met heel weinig moet toekomen
    maar wel alles ziet met afschuw…
    Was t maar weer 1963…

      /   Beantwoorden  / 
  5. Danny

    1 gulden=2.20371 euro ??? Klopt niet helemaal hè Saar haha

      /   Beantwoorden  / 
  6. Debora

    @Saar “Ik was verkoopster bij de Lidl waar n zak patat 1.65 gulden koste in het jaar 2000…dezelfde zak patat is nu 1.79 euro”
    Dat noemen we inflatie. Toen m’n ouders klein waren ging er een kwartje in de automaten van de kermis, toen ik klein was een knaak. Da’s een vertienvoudiging in zo’n 25 jaar. Een vertweevoudiging in bijna 10 jaar is dus helemaal niet vreemd en misschien zelfs wel weinig.

      /   Beantwoorden  / 
  7. francesca wasmus

    ik vind het echt een apsurt idee of cash geld af te schafen.. dan kan je dus nooit meer iemand een centje geven voor verjaardagen bv… of je kinderen een ijsje of zakcentje geven… nee idioot idee

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.